Novi vid upozorenja: Pred svako nevreme stići će nam SMS

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 09:52

Novi vid upozorenja: Pred svako nevreme stići će nam SMS

Uskoro bi naši građani, pred nevreme, trebalo da dobijaju SMS poruku upozorenja.

To je predviđeno novom strategijom smanjenja rizika od katastrofa.

Superćelijska oluja koja je protunjala našom zemljom pokazala je da građani ili ne razumeju upozorenja Republičkog hidro-meteorološkog zavoda ili ne znaju šta povodom njih da preduzmu.

Zeleni, žuti, narandžasti i crveni - starom strategijom iz 2011. definisane su četiri vrste meteoalarma koje izdaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << RHMZ. Na osnovu tih upozorenja reaguje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Nakon prijema ovih informacija od strane Sektora za vanredne situacije uz dodatna uputstva, ove informacije se prosleđuju organizacionim jedinicama RS i obaveštavaju se lokalni štabovi za vanredne situacije u čijoj nadležnosti je i ona prva situacija poput vanredne situacije", rekao je Goran Mihajlović, pomoćnik direktora RHMZ.

Novom stategijom predviđeno je uvođenje jedinstvenog broja 112 koji će objediniti sve nadležne službe - policiju, vatrogasno-spasilačke jedinice, hitnu medicinsku pomoć. Prvi na potezu biće MUP koji će izdavati uputstva građanima.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova treba preko odgovarajućih mobilnih operatera da izda obaveštenja građanima. Ako u vanrednim situacijama dođe do ometanja kritične infrastrukture, postoje specijalizovane jedinice koje obaveštavaju građane na terenu", izjavio je dr Vladimir Cvetković, profesor na Fakultetu bezbednosti.

Upozorenje putem SMS-a uvedeno je u brojnim državama u svetu, među kojima je i Grčka. U toj zemlji "alarm" za nevreme uveden je 2019, posle velikih požara u Atini. Kada taj sistem zaživi i u našoj zemlji, upozorenje na opasnost od vremenskih nepogoda stići će na mobilne telefone svih građana unutar ugroženih područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PRED SVAKO NEVREME STIĆI ĆE NAM SMS: Evo kako će ubuduće funkcionisati sistem zaštite građana

Izvor: Pančevac-online.com, 25.Jul.2023

Uskoro bi naši građani, pred nevreme, trebalo da dobijaju SMS poruku upozorenja. To je predviđeno novom strategijom smanjenja rizika od katastrofa. Superćelijska oluja koja je protunjala našom zemljom pokazala je da građani ili ne razumeju upozorenja Republičkog hidro-meteorološkog zavoda ili...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.