Novi ustav FBIH bez predsednika

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ustav FBIH bez predsednika

Sarajevo -- Nacrt novog ustava FBiH predviđa ukidanje predsednika Federacije, veća ovlašćenja organa lokalne samouprave i onemogućavanje blokade rada državnih institucija.

Novi Ustav ne propisuje broj kantona, oko čega u državi postoje različita stranačka mišljenja, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Ovaj akt, koji je poslat na dalje postupanje Ustavnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, treba da omogući i jeftiniji i efikasniji rad institucija, pravedniju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raspodelu javnih prihoda i ravnomerniji regionalni razvoj.

Član Ekspertske grupe, koja je oformljena na inicijativu Ambasade SAD u BiH, Vehid Šehić kaže da bi Federacija novi ustav trebalo da dobije nakasnije do kraja godine.

Banjalučki list piše da je najinteresantnije i, po svemu sudeći ključ za dogovor i saglasnost političkih faktora u BiH, to da se Ekspertska grupa, ipak, nije bavila ukidanjem pojedinih kantona, kojih ima deset, čemu se eksplicitno protive stranke sa hrvatskim predznakom.

"Novim ustavom se ne odredjuje broj kantona, iako mi smatramo da treba razmišljati o smanjenju tog broja. Dakle, u ustavu nismo rekli koliko kantona, o tome će odlučiti politika", pojašnjava Šehić.

Kao jednu od najznačajnijih "poluga" novog ustava FBiH, on izdvaja rešenje o onemogućavanju bilo kakvih blokada rada institucija države, što je sada veliki problem za njeno funkcionisanje.

Ustavni preldozi su, kako je rekao, takvi da će neminovno dovesti do pravednije raspodele javnih prihoda. Data su mnogo veća ovlašćenja jedinicama lokalne samouprave, a napravljene i jasne razlike medju kantonima koji imaju do 50.000 stanovnika i onih preko 50.000, pa je srazmerno tome smanjen broj poslanika.

Predsedavajući Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mahmut Alagić ističe da Nacrt novog ustava u parlamentarnu proceduru ide po planu, a stranke će, ako žele, imati mogućnost delovanja kada to dodje na dnevni red u parlamentu.

Dosad ponudjene ideje o uredjenju Federacije umnogome se razlikuju od stranke do stranke, pa će, samim tim, biti teže doći i do konačnog rešenja.

Ono što je izvesno jeste da bi i sama ideja o ukidanju kantona, za šta se zalažu pro-bošnjačka Socijaldemokratska partija i još neke stranke, a protive Hrvatska demokratska zajednica i HDZ 1990, mogla izrasti u još jedan nacionalni i politički problem.

Zato ima mišljenja, piše list, da će bez mešanja stranog faktora, a naročito pomoći i "sugestija" američke ambasade, koja je i pokrenula ovo pitanje, domaći politički predstavnici teško doći do novog ustava FBiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.