Novi traktori za poljoprivrednike u topličkom kraju

Izvor: RTS, 14.Jul.2017, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi traktori za poljoprivrednike u topličkom kraju

U gazdinstva poljoprivrednika u topličkom kraju ovih dana počeli su da pristižu novi traktori, koje su nabavili u saradnji sa državom, koja subvencioniše oko jedne polovine potrebnih sredstava. Interesovanje poljoprivrednika za ovakav vid obnove mehanizacije bilo je veliko, tako da se tokom leta očekuje isporuka više desetina novih traktora, kao i veliki broj priključnih mašina.
Svoje parcele i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << voćnjake, toplički poljoprivrednici do sada su uglavnom obrađivali mehanizacijom starom preko trideset, četrdeset godina, koja je odradila svoje. Zbog toga je nabavka bilo koje nove mašine, a posebno traktora, od izuzetnog značaja i osnovni  preduslov za iole ozbiljniju proizvodnju.

"Bolju sigurnost i manju potrošnju kao nov traktor, ja mislim da će da pokaže se se bolje nego ovi stari što su", kaže Milan Arsić iz Bumbureka.
Novi traktor očekuju i u domaćinstvu Milenkovića u Žitorađi, kojim će, kako se nadaju, u narednim godinama, značajno uvećati proizvodnju i prinose belog luka, koji gaje na više hektara.
"To je Belorus 90 konja tako da treba mi veliki traktor zbog, ja bi recimo pošto se bavim, proizvodim beli luk,meni treba preko leta par puta da to njivu okrenem da izorem", kaže Dragiša Milenković iz Žitorađe.
Na veliko interesovanje poljoprivrednika za obnovu mehanizacije, uticali su, prema rečima stručnjaka  i predstavnika lokalnih samouprava, nešto povoljniji uslovi nabavke u odnosu na prethodne godine, a pre svega povećano učešće države u ukupnoj investiciji.
"Za traktore savremene tehnologije i nove generacije su do milion i osamsto dinara dok manji vid traktora sa manjom snagom je do petsto šesto hiljada dinara po gazdinstvu", kaže Vladan Marković, agencija "Kosultant agrar" Prokuplje.
"Mi smo imali ukupno 33 zahteva za nabavku novih traktora, inače nisu bili zahtevi samo za nove traktore nego i za mehanizaciju tako da smo ukupno imali oko 180 zahteva", kaže Alekasndar Simonović, predsednik opštine Prokuplje.
Više od dve trećine stanovništva u topličkim opštinama bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, uglavnom voćarstvom i povrtarstvom i od nje živi.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.