Novi testovi za otkrivanje Alchajmerove bolesti u ranoj fazi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi testovi za otkrivanje Alchajmerove bolesti u ranoj fazi

NJUJORK - Novi način testiranja može precizno da ukaže na Alchajmerovu bolest u najranijoj fazi, pre nego što se ispolje simptomi demencije i nastupe veća oštećenja, saopštili su američki stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Pensilvanija.

Oni su utvrdili da nivo dva proteina u spinalnoj tečnosti, koji mogu da ukažu na Alchajmerovu bolest, predskazuje sa 87 odsto tačnosti kod kojih će se pacijenata sa ranim problemima memorije i drugim simptomima oštećenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kognitivne funkcije, jednog dana ustanoviti Alchajmer, prenosi Rojters.

Takvi testovi, kojima se traga za takozvanim "biomarkerima" bolesti, mogu da pomognu istraživačima da bolje osmisle delatnost na razradi terapije za ovaj najčešći oblik demencije starijih osoba.

Vođa pensilvanijskog tima Lesli Šo izjavio je da ovakvo testiranje može da vodi i boljoj strategiji da se blago oštećenje memorije ne razvije u totalnu Alchajmerovu bolest - fatalno oboljenje koje postepeno gasi svest pacijenata.

Šo i njegove kolege su želeli da razviju standardizovane testove usmerene na utvrđivanje dva klasična pokazatelja Alchajmera: amiloidnog beta proteina, od kojeg nastaju lepljive naslage, i tau proteina, odgovornog za pojavu fibroznog tkiva u mozgu.

Analizirajući spinalnu tečnost, uzetu od 410 pacijenata koji su učestvovali u velikoj studiji o Alćajmerovoj bolesti, američki stručnjaci su na osnovu visokog nivoa ta dva proteina u 87 odsto slučajeva predvideli kod kojih će se pacijenata razviti Alchajmerova bolest.

Oni su, šta više, sa 95,2 odsto tačnosti ocenili kod kojih pacijenata je isključen razvoj Alchajmera. Procenjuje se da 26 miliona ljudi u svetu ima Alchajmerovu bolest, a da će se do 2050. broj obolelih povećati na 106 miliona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.