Izvor: B92, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi spisak nestalih iz Srebrenice

Sarajevo, Banjaluka -- Fondacija Srebrenica-Potočari ovjavila novi spisak od 8.106 nestalih Bošnjaka iz Srebrenice jula 1995.

Fondacija je, na bazi podataka dobijenih od članova porodica žrtava, organizacija i institucija koje tragaju za istinom o Srebrenici, kao i spiska Komisije za Srebrenicu Vlade Republike Srpske, objavila novi spisak od 8.106 nestalih Bošnjaka iz Srebrenice iz jula 1995. godine, javlja agencija Fena. Spisak će uskoro biti dostupan porodicama i javnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predsednik fondacije Beriz Belkić rekao je da je spisak napravljen na osnovu relevantnih podataka i da pojavljivanje pojedinih imena više puta nije greška, jer se radi o različitim osobama iz različitih sredina.

Trnka: Rezolucija važna za BiH

Pravni ekspert iz BiH Kasim Trnka kaže da bi rezolucija SAD o Srebrenici imala višestruk značaj za BiH. "Rezolucija koju bi trebalo da usvoje Senat i Predstavnički dom SAD, odnosno predlog za njeno usvajanje, koji se pojavljuje u vreme obeležavanja 10. godišnjice genocida u Srebrenici, nesumnjivo govori o tome da u svetu konačno sazreva svest o neophodnosti preduzimanja adekvatne akcije", izjavio je Trnka za "Dnevni avaz".

On je ocenio da je i samo pojavljivanje tog dokumenta pred Senatom SAD ohrabrenje da će međunarodna zajednica priznati postojanje agresije i genocida u BiH. U rezoluciji se, pored ostalog, kao zločin gencida definiše politika agresije i etničkog čišćenja koju su sprovodile snage bosanskih Srba u BiH uz direktnu podršku vlasti Jugoslavije, rekao je Trnka. "Tu je i nazivanje pravim imenom onoga što se desilo u Srebrenici, gde se govori o genocidu, povezanosti bivšeg režima Jugoslavije s tim zločinima, do konstatacija o događajima u celoj BiH", rekao je Trnka.

Trnka smatra da bi usvajanje rezolucije imalo veliki moralni i pravni značaj za BiH i pomoglo u tužbi BiH protiv SCG za genocid.

Plakatom protivu genocida

U Banjaluci su se pojavili plakati "Istina o Srebrenici", kojima se negira da je Vojska RS izvršila genocid u tom mestu.

U centru Banjaluke pojavile su se i fotografije haškog optuženika i bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića. Plakat "Istina o Srebrenici" napisan je ćirilicom i na njemu se citira predsednik Fonda za istraživanje genocida Milan Bulajić.

Bulajić je rekao da "pripadnici Vojske RS nisu počinili genocid nad Muslimanima u Srebrenici u julu 1995. godine i da je za ovu tvrdnju spreman založiti čitavu svoju pedesetegodišnju profesionalnu karijeru".

Gusto kućani tekst na plakatima, kako je banjalučkim medijima potvrdio sam Bulajić, je deo njegovog intervjua koji je objavljen u beogradskom "Glasu javnosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.