Izvor: B92, 09.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi snimci zločina

Banjaluka -- Radiotelevizija Republike Srpske prikazala snimke zarobljavanja i ubistva vojnika Autonomne pokrajine zapadna Bosna.

Navodi se da je zarobljavanje pet i ubistvo tri pripadnika Vojske Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna u julu 1994. počinile jedinice V korpusa Armije Bosne i Hercegovine, pod komandom Atifa Dudakovića.

Snimak je nastao na području Cazinske krajine i Bihaća pošto je Armija BiH preuzela kontrolu nad APZB porazivši Abdićeve vojne formacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na snimku od 11. jula 1994. prikazana je obdukcija tela tri borca vojske APZB, na kojima se vide posledice zlostavljanja. Na snimku su Mujo Behrić, Rasim Bašić i Branko Ćujić, prenela je RTV RS. Sva trojica su zaklana, a na telima se vide brojne ubodne rane iz kojih curi krv.

Na snimku Dudaković čestita svojim vojnicima i, pokazujući na dvojicu njih, kaže: "Ovo su glavni glumac i operativac ovog filma, a ja sam režiser."

Kamerom je snimljena i proslava akcije Armije BiH, a na snimku se vidi kako se pripadnici V korpusa u vojnim vozilima kreću ulicama Bihaća i slavljenički pucaju u vazduh.

Na jednom od vojnih vozila iz kolone su dva naga muškarca vezana kaiševima oko vrata.

Prema izvorima RT RS, radi se o Adisu Šabiću i Arifu Vukoviću, koji su preživeli zahvaljujući Tadeušu Mazovjeckom, tadašnjem specijalnom predstavniku Ujedinjenih nacija za ljudska prava za SFRJ. Na snimku vojnici koji sede na vozilu udaraju Šabića i Vukovića.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu protiv Dudakovića pošto je objavljeno nekoliko ratnih snimaka na kojima se vidi kako pripadnici V korpusa tokom akcije Oluja ubijaju srpske civile i vojnike, a Dudaković je prikazan kako u obilasku osvojenih teritorija naređuje spaljivanje srpskih sela.

Glavni tužilac BiH Marinko Jurčević izjavio je ovih dana da bi istraga protiv Dudakovića mogla biti završena u septembru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.