Izvor: B92, 19.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi snimci zločina 1995.

Banjaluka -- Banjalučka Alternativna televizija objavila je nove snimke zlostavljanja srpskih civila u izbegličkoj koloni u avgustu 1995.

Zločine su počinili pripadnici hrvatske jedinice Crne mambe, iz Druge gardijske brigade Hrvatske vojske, kao i Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, kojom je komandovao Atif Dudaković. Protiv njega je Tužilaštvo za ratne zločine u Sarajevu već pokrenulo istragu.

Na snimku koji je sinoć prikazala banjalučka ATV jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se vidi kako pripadnici Petog korupsa i hrvatske jedinice razdvajaju i maltretiraju srpske civile, koji su se u izbegličkoj koloni kretali između Žirovca i Dvora na Uni.

Snimak traje tri minuta i prekida se u trenutku kada vojnik, kako navodi ATV, po svemu sudeći, pripadnik Mambi, uperi pušku u čoveka koji leži, dok to posmatraju civili iz kolone.

Na snimcima koje je prikazala ATV vidi se i pokušaj vojnika Armije BiH da zoljom sruše pravoslavnu crkvu u jednom selu u opštini Dvor.

Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora, na području Dvora na Uni tokom akcije Oluja ubijeno je ili se još vodi kao nestalo oko 200 civila.

"Istraga spora"

Predsednik Udruženja logoraša Zapadna Bosna, Velika Kladuša, Esad Čović, kaže da je istraga protiv Atifa Dudakovića spora.

"Ja sam obavio nedavno razgovor u Sarajevu u državnom tužilaštvu i ja jednostavno imam zadatak, sam sam ga sebi dao, a i oni su me zamolili, da se objedini ova dokumentacija koju ja imam, da se priloži dokumentacija o pronađenim posmrtnim ostacima tela koja su bila registrovana ili nisu, nego su ljudi bili odvedeni i na skriveno mesto ubijeni", kaže on.

"I tu dokumentaciju, ja se nadam da će državno tužilaštvo za 15 do 20 dana imati ispred sebe", kaže on. Istraga protiv Atifa Dudakovića pokrenuta je pošto je letos, na jedanaestogodišnjicu Oluje, prikazan prvi u nizu snimaka zločina nad izbeglicama koji su odlazili iz takozvane Srpske Krajine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.