Izvor: B92, 18.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi snimci o zločinima armije BiH

Banjaluka -- Banjalučka ATV objavila nove snimke zločina pripadnika Armije BiH i jedinice "Crne mambe" nad srpskim civilima u avgustu 1995.

Na snimcima, za koje se pretpostavlja da su ih snimili pripadnici 505. Bužimske brigade Armije BiH, jasno se vidi odvajanje i maltretiranje civila iz kolone, koja se kretala između Žirovca i Dvora na Uni.

ATV je javila da se trominutni snimak prekida kada vojnik, po svemu sudeći pripadnik "Mambi", Druge gardijske brigade Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojske, uperi pušku ka čoveku koji leži, dok sve to nemo posmatraju civili iz kolone.

Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora, na području Dvora na Uni je između 6. i 9. avgusta 1995. godine tokom akcije "Oluja" ubijeno ili se još vodi kao nestalo 200 civila.

Pripadnici Pete bužimske brigade tada su spalili sve što se pred njima našlo, a na emitivanom snimku vidi se i pokušaj rušenja pravoslavne crkve u jednom selu kod Dvora na Uni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.