Novi smeštaj za temerinsku porodicu Boroš

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2010, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi smeštaj za temerinsku porodicu Boroš

TEMERIN - Četvoročlana porodica Boroš iz Temerina, koju čine jedna stara, dve odrasle osobe i maloletno dete, a koja godinama živi u lošim uslovima, sa mesečnim primanjima od svega 6.700 dinara, prošle nedelje ostala je bez dela kuće. Nakon što su se obratili medijima i zatražili pomoć od Centra za socijalni rad i opštine Temerin, doneta je odluka da se privremeno smeste u Centru za socijalno stanovanje Foster u Temerinu, gde će na upotrebu dobiti nameštenu garsonjeru. U novu sredinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ta porodica seli se već danas.

Kuća u Ulici Košut Lajoša 1 u Temerinu od petka nikako više ne ispunjava uslove za život. Kada se zaviri iza zidova, u dvorište i njenu unutrašnjost, pitanje je da li ih je ikada i ispunjavala. Pogotovo za jedanaestogodišnje dete. Aranka i Jožef sa sinom žive u jednoj sobi, dok je njen očuh u poodmaklim godinama izdvojen u drugu prostoriju, jer je bolestan i ne može više da kontroliše svoje potrebei. Niko u porodici nije zaposlen, ali zbog penzije koju primaju nalaze se iznad minimuma koji propisuje država, pa nemaju pravo na materijalno obezbeđenje porodice.

Pomoć su, međutim, dobijali, ali je nisu iskoristili da promene svoj način života, kažu u Centru za socijalni rad u Temerinu.

"Isplatili smo im jednokratnu pomoć za iznošenje tog otpada, izdvojili sredstva za sanaciju kuće i skrenuli im pažnju na to da imaju pravo na dečji dodatak, ali ne mogu da ga realizuju sve dok ne izrade lična dokumenta koje niko od njih nije posedovao. Dali smo im sredstva i za to. U ovom momentu samo majka ima ličnu kartu, dok otac još nije otišao da se odjavi sa prethodnog mesta prebivališta“ , kaže Danijel Hajduk, direktor Centra za socijalni rad Temerin.

U Centru kažu da porodica za sada ispunjava jedino obaveze koje im zadaju radi dobrobiti deteta, jer znaju da postoji mogućnost da ono bude izmešteno u hraniteljsku porodicu.

Porodici Boroš oduzeto je već dvoje dece koja su sad odrasli ljudi, a još jedan sedamnaestogodišnji sin preminuo je pre tri meseca, dodaju u Centru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.