Novi slučajevi COVID-19 u Kini, svi došli iz inostranstva

Izvor: B92, 02.Apr.2020, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi slučajevi COVID-19 u Kini, svi došli iz inostranstva

Kina je zabeležila manji broj novozaraženih, ali su mere koje ograničavaju kretanje pooštrene u nekim delovima zemlje.

To je urađeno zbog straha od pojave više slučajeva zaraze iz inostranstva.

U Kini je juče prijavljeno 35 novih slučajeva koronavirusa i svi su došli iz inostranstva, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija, preneo je Rojters.

U centralnoj provinciji Hunan, u kojoj su nedavno smanjene zaštitne mere na najniži nivo, juče se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojavio prvi slučaj koronavirusa koji je došao iz inostranstva, izvestili su mediji pozivajući se na provincijsku zdravstvenu komisiju.

Vlasti su i dalje zabrinute zbog rizika koji predstavljaju slučajevi koronavirusa koji dolaze iz inostranstva pa je poslednjih dana zabranjen ulazak u zemlju strancima i naređeno smanjenje broja međunarodnih letova.

Kina trenutno dozvoljava ne više od 134 međunarodna leta nedeljno kako bi zadovoljila potrebu građana i studenata u inostranstvu koji žele da se vrate kući i ove nedelje je odobreno je 108 letova, izjavio je zamenik generalnog direktora kineske administracije civilnog vazduhoplovstva Lu Ersue.

Ukupno 1,6 miliona kineskih studenata studira u inostranstvu, i 36 njih je bilo pozitivno na koronavirus, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ma Džaosu. U Henanu je, prema provincijskoj medicinskoj službi, prijavljen jedan asimptomatski slučaj koji je došao iz inostranstva.

Ukupno 10 asimptomatskih slučajeva je pod medicinskim nadzorom, od kojih su šest slučajeva putnici koji su došli iz inostranstva.

Ostala četiri slučaja zaražena su lokalno.

U međuvremenu, u provinciji Hubej, epicentru epidemije, pojavilo se 37 asimptomatskih slučajeva, izvestila je Sinhua.

Broj novih asimptomatskih slučajeva oštro je pao danas na 55 u odnosu na jučerašnji dan, kada je iznosio 130.

Asimptomatski slučajevi su manje zarazni od potvrđenih slučajeva, izjavio je glavni epidemiolog kineskog CDC Džunđou Vu, pozivajući se na istraživački dokument Ningbo CDC.

Međutim, dva od tri takva zaražena dobiće simptome, naveo je Vu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Kini svi novi slučajevi virusa "uneti" iz inostranstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2020

Kina, u kojoj je epidemija korona virusa prvi put izbila u decembru, zabeležila je danas manji broj novozaraženih, ali su mere koje ograničavaju kretanje pooštrene u nekim delovima zemlje zbog straha od pojave više slučajeva zaraze iz inostranstva...U Kini je je juče prijavljeno 35 novih slučajeva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.