Novi slučaj ebole u Liberiji

Izvor: B92, 01.Jul.2015, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi slučaj ebole u Liberiji

Liberija je potvrdila da je druga osoba obolela od ebole, dan nakon što su vlasti objavile da je taj smrtonosni virus ponovo otkriven.

To se dogodilo sedam nedelja nakon što je u ovoj zapadnoafričkoj zemlji proglašen kraj epidemije ebole, izjavio je visoki zvaničnik ministarstva zdravlja.

"Danas imamo dva potvrđena slučaja u Liberiji", rekao je dr Mozes Masakvi, vođa liberijskog tima specijalne jedinice za ebolu.

On je dodao da su u toku analize kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da bude utvrđeno da li ima još obolelih, navodi Rojters.

Juče je zabeležen prvi smrtni slučaj uzrokovan ebolom od kad je Liberija 9. maja objavila da opakog virusa u ovoj državi više nema.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je prošle nedelje saopštila da je povlačenje virusa koje je tokom aprila i početkom maja bilo očigledno, sada u zastoju.

U saopštenju se navodi da je potvrđen 31 novi slučaj zaraženih od ebole u poslednjoj nedelji juna -od toga 15 u Sijera Leoneu i 16 u Gvineji.

Jedan od najsmrtonosnijih virusa poznatih čoveku, ebola, širi se direktnimg kontaktaomsa telesnim tečnostima zaražene osobe koja ima simptome kao što su visoka temperatura i povraćanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.