Novi sistem navodnjavanja na Beogradskom hipodromu

Izvor: Blic, 19.Jun.2011, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sistem navodnjavanja na Beogradskom hipodromu

Beogradski hipodrom će pokretanjem sopstvenog sistema za navodnjavanje trkačkih staza iz dva bunara uštedeti na godišnjem nivou i do dva miliona dinara.

– Nabavkom pumpi i adekvatnih rezervoara, tehnička voda iz dva bunara sa dubine od 30 metara biće na usluzi hipodromu, a voda iz gradskog vodovoda adekvatnije iskorišćena – istakao je direktor tog javnog preduzeća Boris Ivković.

On je podsetio da su bunari iskopani na teritoriji tog kompleksa kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi se obezbedilo nesmetano i jeftino održavanje staza i drugih pratećih terena na najstarijem beogradskom sportskom objektu.

– Na hipodromu se svakodnevno zaliva pet hektara trkačkih staza, kao i još toliko pratećih površina, što predstavlja ogromnu količinu pitke vode. Novi sistem pumpi i cisterni omogućiće da se ta vode preda na korišćenje Beograđanima, a nama da uštedimo velika materijalna sredstva, koja ćemo moći da uložimo u infrastrukturu i razvoj konjičkog sporta – naveo je Ivković.

Ubrzo će biti postavljena i zaštitna ograda celom dužinom hipodroma, koji se prostire na 23 hektara.

–To će biti veoma bitan posao u pogledu bezbednosti ako se imaju u vidu veliki infrastrukturni projekti koji se izgradnjom novog mosta preko Ade Ciganlije izvode u neposrednoj blizini trkačke staze – ukazao je direktor hipodroma „Beograd”.

Kada je reč o redovnim aktivnostima, Ivković je dodao da je na „Carevoj ćupriji” u toku redovna trkačka sezona, uz podsećanje da je prošlog vikenda održan „Mediteranski kup” na kome su učestvovali jahači i kasači iz 15 mediteranskih zemalja, kao i iz Rusije, Ukrajine i naše zemlje, koje su se naknadno pridružile asocijaciji.

Takođe, on je podsetio da se na hipodromu svakodnevno održava hipoterapija za decu ometenu u razvoju, autističnu ili sa cerebralnom paralizom, za koju je dokazano da im prisustvo konja pomaže u oporavku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.