Novi referendum u Irskoj u oktobru

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi referendum u Irskoj u oktobru

Posle ustupaka Irskoj na Samitu EU, novi referendum o Lisabonskom ugovoru u toj zemlji trebalo bi da bude održan 2. oktobra. Prema najnovijim anketama dve trećine Iraca podržava Ugovor. Osim Irske, sporazum nije ratifikovan u Češkoj, Poljskoj i Nemačkoj.

Drugi referendum o Lisabonskom ugovoru u Irskoj najverovatnije će biti održan 2. oktobra, rekao je za Internet portal "Eur Aktiv" jedan predstavnik Irske u Evropskom parlamentu.

Irski poslanik, koji je želeo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ostane anoniman do zvaničnog saopštenja vlade, istakao je da veliki broj činilaca ide u prilog prihvatanju ugovora.

Prema njegovim rečima, neuspeh stranke Libertas na izborima za Evropski parlament, koja je vodila kampanju protiv Lisabonskog ugovora, najverovatnije će biti značajan podsticaj za snage koje podržavaju taj dokument.

Garancije koje je Irska dobila na Samitu Evropske unije prošle sedmice dodatno idu tome u prilog.

Irska je tražila od EU da u protokol Ugovora budu unete specifičnosti te zemlje u Uniji - zabrana abortusa, poreska samostalnost i vojna neutralnost.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja u Irskoj pokazuju značajno povećanje broja pristalica Lisabonskog ugovora, otprilike dve trećine birača.

Kampanju u prilog Ugovora dodatno je ojačala i podrška uticajnih ličnosti iz javnog života tom dokumentu proteklih sedmica.

Irski birači su na referendumu u junu 2008. godine, odbacili Lisabonski ugovor, a takav rezultat pripisivan je uspešnoj kampanji protivnika sporazuma, koji su tvrdili da će Irska njegovim prihvatanjem izgubiti vojnu neutralnost i naći se u poziciji da joj Brisel poveća poreze i legalizuje abortus.

Proces ratifikacije Lisabonskog ugovora nije završen, jer osim Irske, treba da ga potpišu predsednici u Češkoj, Poljskoj i Nemačkoj, a da bi stupio na snagu mora da ga ratifikuje svih 27 država članica Unije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.