Novi protesti u Tunisu

Izvor: RTS, 12.Jan.2011, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protesti u Tunisu

Tuniska policija ponovo je raspoređena u prestonici, pošto su izbili novi protesti. Predsednik Zine el Abidin Ben Ali smenio je ministra unutrašnjih poslova, zbog načina na koji je policija reagovala, i naredio oslobađanje iz pritvora uhapšenih u jučerašnjim neredima.

Policija je prinuđena da interveniše prilikom novih protesta koji su izbili u tuniskoj prestonici. Još uvek nema podataka o eventualnim žrtvama.

Posle jučerašnjih protesta, prema podacima Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ubijena je 21 osoba, a predstavnici sindikata tvrde da je više od 50 ljudi izgubilo život u okršajima sa policijom.

Vlada je u izveštaju navela da žale zbog pogibije ljudi, ali da je policija delovala u samoodbrani.

Ipak, postoje navodi očevidaca koji tvrde da je na protestante pucano sa krovova, snajperskom vatrom.

Tuniski sindikati, organizatori protesta, pozvali su predsednika zemlje da naredi sprovođenje nezavisne istrage, povodom pogibije više desetina protestanata.

Američki Stejt department je u saopštenju osudio policijsku reakciju prilikom demonstracija.

"Duboko smo zabrinuti zbog izveštaja o upotrebi prekomerne sile od strane vladinih snaga u Tunisu", rekao je Mark Toner, portparol Stejt departmenta.

Predsednik Tunisa Zine el Abidin Ben Ali, zbog načina na koji je policija reagovala na jučerašnjim protestima smenio je ministra unutrašnjih poslova, na njegovo mesto postavio bivšeg ministra omladine Ahmeda Fria.

Takođe, naređeno je puštanje iz pritvora svih demonstranata koji su u jučerašnjim neredima lišeni slobode.

Predsednik Ben Ali naložio je stvaranje specijalne komisije za korupciju, koja treba da ispita navode o korupciji nekih državnih zvaničnika, prenosi Rojters.

Zanimljivo je da je predsednik Ben Ali na izborima, pre samo dve godine, osvojio ogromnu podršku od čak 89,62 odsto glasova.

Nezaposlenost i socijalna neravnopravnost glavni su uzroci najvećih protesta u novijoj istoriji zemlje.

Protesti su počeli kada se Muhamed Buazizi zapalio 17. decembra, pošto su mu vlasti zabranile da prodaje povrće bez dozvole. Buazizi je kasnije podlegao povredama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.