Novi protesti u Skoplju

Izvor: RTS, 29.Dec.2012, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protesti u Skoplju

Više hiljada pristalica makedonske opozicije okupilo se u Skoplju ispred sedišta vladajuće partije VMRO-DPMNE, u znak protesta zbog nasilja koje je izbilo tokom rasprave o budžetu u parlamentu. Branko Crvenkovski ponovo optužio premijera Nikolu Gruevskog da je budžet doneo silom.

Nekoliko hiljada članova i spimpatizera opozicije protestovalo je u Skoplju ispred sedišta partije VMRO- DPMNE. Demonstrantima se obratio Branko Crvenkovski, predsednik SDSM, koji je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Makedonija nema ni vladu, ni državu, ni premijera, već samo jednu partiju VMRO- DPPNE, koja smatra da sve što nije njen član jeste prost plebs, koga treba pokoriti, prenose makedonski mediji.

"Opozicija se drznula da pita gde su narodne pare i veliki demokrata i Evropejac Gruevski, je postupio kriminalno i mafijaški, jer je budžet doneo silom", rekao je Crvenkovski.

Prisutnima se obratio i predsednik Sobranja Stojan Andov, koji je rekao da je sve što se zbiva u skupštini u poslednje vreme protivustavno.

Sa skupa su upućeni pozivi članovima VMRO-DPMNE da napuste tu pariju i da se priključe narodu. Protest je završen bez incidenata.

Opozicija preti da će blokirati rad parlamenta do daljnjeg ako ne bude ispunjen njihov zahtev za smanjenje javne potrošnje.  Makedonsko Sobranje je prošlog ponedeljka usvojilo budžet za 2013. godinu, koji predviđa deficit od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Obezbeđenje je pre glasanja udaljilo opoziciju iz sale, kao i novinare koji su pratili zasedanje.

Poslanici opozicije su prethodno zaposeli govornicu da bi izrazili negodovanje zbog iznosa i načina donošenja budžeta, zahtevajući smanjenje izdataka za 260 miliona evra, na šta Vlada nije pristala.

Za vreme rasprave o budžetu, ispred parlamenta su trajale bučne demonstracije tokom kojih su izbili sukobi između pristalica vlasti i opozicije. U neredima je povređeno 11 policajaca i troje poslanika opozicije.

Crvenkovski je tada pozvao pristalice na građansku neposlušnost i najavio "opštenarodni ustanak" u Makedoniji.

Gruevski je izjavio da je protest bio prvi nasilan pokušaj opozicije da zbaci demokratske institucije i legitimno izabranu vladu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.