Novi protest u Borči: Poštuj zemlju u kojoj živiš!

Izvor: Mondo, 05.Maj.2019, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protest u Borči: Poštuj zemlju u kojoj živiš!

Novi protest u Borči ispred pekare Roma. Nekoliko desetina ljudi zatražilo je zatvaranje pekare jer je na društvenoj mreži objavljena fotografija bivšeg radnika kako u centru Beograda pokazuje dvoglavog orla, albanski nacionalni simbol.

Foto: MONDO

Pekara danas ne radi, a preko prozora i vrata su navučene rešetke. Oko 10 časova okupilo se nekoliko desetina ljudi.

Skup je obezbeđivala i policija, a završen je nakon pola sata, odnosno okupljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su, prema nezvaničnim informacijama, krenuli u protestnu šetnju do drugih pekara istog vlasnika u beogradskom naselju Borča.

Poslanica u Skupštini Srbije i potrpedsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić zatražila je juče da se skup desničara ispred pekare zabrani.

Skup je međutim u 10 časova počeo, a okupljeni su doneli i ozvučenje. Ispred pekare su se zadržali oko pola sata.

Grupa demonstranata je mirnim protestom pod nazivom "Gde nema poštovanja, tu nema ni poslovanja", iskazala nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, "nepoštovanja države Srbije u kojoj vlasnik pekare posluje i živi".

Njihova poruka bila je da onaj ko radi i živi u našoj zemlji u treba da poštuje naše zakone, naše kodekse, našu zastavu, grb i naše tradicionalno nasleđe.

Podržavali smo i pomagali pekara kad god je trebalo. Na našu ruku prijateljstva on je pogazio naše nacionalno i ljudsko dostojanstvo. U Borči živi veliki broj Albanaca i niko nikada nije imao problem", rekao je jedan od organizatora protesta.

"Ovo je, zaista, skandalozan gest koji pritom nije ni malo naivan jer se radi zaista o jedno veliko albanskom pozdravu, a mi znamo kakve su u današnje vreme aspiracije Albanaca - odnosno želja da naprave Veliku Albaniju. Oni do Velike Albanije ne dolaze pesmama i perom, već svi znamo na koji način oni to žele da ostvare. Dakle, mi jednostavno bez razlike da li je gospodin Mon Đuraj sa Madagaskara, da li je Albanac, Mađar, Australijanac ili Srbin na kraju krajeva, smatramo da niko u ovoj zemlji nema pravo da vređa kulturno nasleđe većine građana ove zemlje", rekao je Miloš Simović, jedan od građana Borče koji je izašao na ovaj protest.

Porodica Mona Đuraja, vlasnika pekare, od subote 27. aprila je pretrpela niz neprijatnosti i pretnji nakon što se na društvenim mrežama pojavila sporna slika stara više od dve godine.

Protest desničara ispred te pekare pod sloganom "Gde nema poštovanja, tu nema ni poslovanja" održan je i pre nekoliko dana, jer je na društvenoj mreži bivši radnik te pekare i navodno brat vlasnika Mona Đuraja Đure objavio fotografiju na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, albanski nacionalni simbol.

"Burek za mir" i kontramiting (FOTO+VIDEO)

Vlasnik pekare Mon Đuraj rekao je da ne podržava takav postupak brata i da je Srbija njegova zemlja, uputio je javno izvinjenje i poručio da on samo želi da nastavi svoj život i posao kao i do sada.

On se više puta ogradio od sporne fotografije.

U petak, 3. maja održan je ispred pekare i skup podrške vlasniku pekare na kom su bili predstavnici nevladinih organizacija i dela opozicije.

Pogledajte fotografije tog dešavanja:

Šta kaže Marko Đurić o slučaju pekara iz BorčePROTEST ISPRED PEKARE: Građani besni zbog "crnog orla"

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Završen protest ispred pekare u Borči uz poruku da više neće biti okupljanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Maj.2019

Protest grupe desničara ispred pekare "Roma" u Borči završen je danas šetnjom do drugog objekta čiji je vlasnik takođe Albanac Mon Đuraj, a okupljeni su najavili da više neće organizovati skupove, javio je portal Insajder...I današnji protest kao i prethodni organizovan nakon što je jedan...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.