Novi protest u Beogradu  1 od 5 miliona FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 22.Dec.2018, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protest u Beogradu " "1 od 5 miliona" FOTO/VIDEO

Beograd -- Protest protiv nasilja "Jedan od pet miliona" završen je na beogradskom Trgu Slavija, održan je bez incidenata a sledeći je zakazan za subotu, 29. decembar.

Organizatori su preko razglasa rekli da je na protestu bilo između 35.000 i 40.000 ljudi.

Protest je počeo minutom ćutanja kojim je odata pošta poginulima u sudaru putničkog autobusa i voza, u petak ujutru kod Niša.

Današnji skup je treći protest u centru Beograda protiv nasilja, čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je povod za organizovanje napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u Kruševcu.

Prvo okupljanje organizovano 8. decembra nazvano je "Stop krvavim košuljama", a drugo, 15. decembra "Hajde da se prebrojimo", zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće uvažiti zahteve demonstranata i ako ih bude pet miliona.

Protest je počeo minutom ćutanja za poginule na neobeleženom pružnom prelazu kod Niša.

Na protestnom skupu koji je počeo u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta, govorili su glumac Branislav Trifunović, karikaturista Dušan Petričić i novinar portala Žig info Milan Jovanović.

Trifunović se "obratio" i predsedniku Aleksandru Vučiću porukom da na protestu ima mnogo ljudi i da će ih biti još više.

"Prebrojavali su nas oni koji kupuju diplome, našim parama kupuju novogodišnje ukrase, televizije. . . ", rekao je Trifunović i pozvao predsednika da "sluša narod koji ima šta da mu kaže".

Na izbore, kaže, neće izlaziti. On je pročitao i pismo podrške akademika Ljubomira Simovića.

Petričić je rekao da je vladajuća stranka "ubila" obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo, kulutru, umetnost i parlament.

Jovanović je rekao da ne pripada nijednoj stranci, ali je odlučio da protestuje, jer je "običan građanin, koji vidi šta ne valja u zajedničkoj kući".

On je, kaže, umalo stradao zato što je javno ukazao na kriminal i koruciju u opštini u kojoj živi. Učesnici su se potom uputili u protestnu šetnju trasom od Filozofskog fakulteta, pa kroz Vasinu, Makedonsku i Svetogorsku, Takovsku, potom do zgrade RTS, a zatim do Vlade Srbije i do Slavije.

Među okupljenima su bili i predsednik i potpredsednica Narodne stranke Vuk Jeremić sa suprugom Natašom, i Sanda Rašković-Ivić.

Pojedini učesnici nose zastave u duginim bojama, kao i transparent "Dok svi nisu slobodni, niko nije slobodan".

To je treći protest protiv nasilja koji se održava u Beogradu, povod je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista te stranke koji se dogodio 23. novembra u Kruševcu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počeo protest protiv nasilja pod nazivom Jedan od pet miliona, kod Filozofskog fakulteta u Beogradu

Izvor: Beta, 22.Dec.2018

Protest gradjana protiv nasilja "Jedan od pet miliona" počeo je večeras oko 18 časova kod Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.Gradjani nose i duvaju u pištaljke i nose transparente na kojima piše "Počelo je", "1 od 5 miliona", "Dok svi nisu slobodni, niko nije".Neki od njih nose žute...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.