Novi protest Srba zbog isključenja struje

Izvor: RTS, 15.Mar.2009, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protest Srba zbog isključenja struje

Meštani sela Grnčar u vitinskoj opštini, protestovali zbog sedmodnevnog isključenja struje. Od Kosovske elektroenergetske korporacije zatražili instalaciju novog transformatora koji su sami nabavili, kao i da prestanu uslovljavanja. KEK naplatio 27,5 miliona evra.

Meštani sela Grnčar, u vitinskoj opštini, protestovalo je zbog sedmodnevnog isključenja struje.

Oni su uputili apel Vladi i predsedniku Srbije da problem razreše na institucionalnom nivou, imajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u vidu humanitarne prilike u tom i ostalim srpskim selima u pokrajini.

Od Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK-a) zatražili su da dozvoli instalaciju novog transformatora koji su sami nabavili i da prestanu nova uslovljavanja.

U mešovito srpsko-albansko selo Mogila, u kojem živi oko 300 Srba, danas je stigla struja, osim u jedan deo u kome je tridesetak srpskih kuća.

Pojedina sela u Kosovskom pomoravlju i centralnom Kosmetu nalaze se pred humanitarnom katastrofom. Već dve nedelje nema struje. Neka sela ostala su i bez vode, a zbog niskih temperatura povećan broj prehlađenih sa stomačnim tegobama.

Iako su u tim selima juče prihvatili zahtev KEK-a da sami finansiraju popravke na transformatoru i dozvole selektivno očitavanje svojih brojila, KEK je danas tražio da bude plaćen i raniji dug.

Dve sedmice nemaju struje ni Srbi iz Graca, Babinog Mosta, Plemetine i Prilužja u kojem i dalje ne rade škole, a u ambulanti se primaju samo hitni slučajevi.

Meštani Šilova kod Gnjilana najavili su da će njihova delegacija uskoro otputovati u Beograd na razgovore s predstavnicima Vlade Srbije.

KEK naplatio 27, 5 miliona evra

Elektroenergetska korporacija Kosova (KEK) inkasirala je u prva dva meseca ove godine 27,5 miliona evra od naplate raccuna za struju, prenose mediji u Prištini, navodeći da je to za 60 odsto veća naplata nego tokom istog perioda prošle godine.

"Tokom januara 2009. maksimum je bio 12, 3 miliona evra dok je tokom februara dostigao 15,2 miliona. To znači da je tokom prva dva meseca ove godine naplaćeno 27,5 miliona evra", rekao je portparol KEK Viktor Budžala.

KEK, takođe, prvi put posle mnogo vremena očekuje da će na raspolaganju imati tri bloka termoelektrane "Kosovo A".

KEK će tokom nedelje raditi sa dva bloka TC "Kosovo B", koji će zajedno proizvoditi 530 megavata (MW) i dva bloka "Kosovo A", čija će ukupna proizvodnja biti 363 MW.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi protest Srba zbog isključenja struje

Izvor: Blic, 15.Mar.2009

Meštani sela Grnčari u opštini Kosovska Vitina protestovali su danas zbog sedmodnevnog isključenja struje, javila je RTS...Od Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK) meštani tog srpskog sela su zatražili instalaciju novog transformatora koji su sami nabavili, kao i da prestanu uslovljavanja...

Nastavak na Blic...

Novi protest Srba zbog isključenja struje

Izvor: Mondo, 15.Mar.2009

Meštani sela Grnčari u opštini Kosovska Vitina protestovali su danas zbog sedmodnevnog isključenja struje.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.