Novi projekat za  Narodni muzej, hitno!

Izvor: Blic, 12.Apr.2010, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi projekat za Narodni muzej, hitno!

Prošlo je sedam godina od zatvaranja stalne postavke Narodnog muzeja radi rekonstrukcije i godinu i po dana od kada je Ministarstvo na čijem ste čelu pokrenulo ekspertizu spornog depoa i preispitivanje svih u međuvremenu načinjenih koraka u cilju obnove i nadgradnje centralne kulturne ustanove u Srbiji.

Šta je, najpre s pravnog aspekta, konstatovano? Da li se poništava ugovor sa "Kunstransom" koji je u međuvremenu izgradio depo za Narodni muzej?

- Nasledili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo višegodišnje nagomilane probleme u ustanovi koja je pre više od sedam godina zatvorila vrata posetiocima i izgubila vreme u neuspelim pokušajima da se započne radove na rekonstrukciji Narodnog muzeja. Preuzimajući obaveze obnove muzeja morali smo da utvrdimo šta je ono što ometa radove i načinimo strategiju sprovođenja započete rekonstrukcije. Prvi korak koji smo načinili bila je ekspertiza koja se odnosila na depo za smeštanje umetnina. Tom prilikom utvrđeno je da je načinjen ugovor koji je bio pravno, finansijski i praktično štetan. Stoga je on prvo morao da bude preispitan i predat nadležnim organima.

U javnosti se odavno čuje da projekat obnove i nadgradnje nije primeren jednom spomeniku kulture (a zgrada Narodnog muzeja to jeste)?

- Sama zgrada Narodnog muzeja predstavlja prvorazredni spomenik arhitektonskog nasleđa. Kao takav, podrazumeva određene mere građevinske predostrožnosti i zaštite. Ekspertski tim potvrdio je naše uverenje da eksperimenti na ovakvoj zgradi mogu biti opasni, a eventualna šteta nenadoknadiva.

Bez obzira na činjenicu što je naknada projektantu isplaćena, čiji iznos je za naše prilike prilično visok, veće probleme predstavljaju velika investicija čiji bi rezultat bila jedna u suštini veoma skromna transformacija, kao i skupa eksploatacija i održavanje takvog objekta u budućnosti. Dakle, da se krenulo u realizaciju posledice bi bile nesagledive.

Uvidevši da je projekat problematičan, ali i svesni činjenice da država nema novca za megalomanske intervencije na zdanju, Ministarstvo kulture je formiralo ekspertski tim da da svoje nezavisno mišljenje o istom. Ovih dana je stigao izveštaj/mišljenje ekspertskog tima koji je utvrdio niz manjkavosti u projektu. Koje su one?

- Međunarodni ekspertski tim, nakon sagledavanja celokupne dokumentacije i priloženog projekta, ocenio je da Narodni muzej nema kvalitetan projekat rekonstrukcije, a predloženo rešenje je ocenjeno kao nefunkcionalno, muzeološki nedefinisano, konstruktivno nelogično i zbog toga neracionalno i skupo.

Je li Upravni odbor Narodnog muzeja usvojio mišljenje ekspertskog tima?

- Upravni odbor koji je imenovan pred sobom ima izuzetno ozbiljan zadatak. Usvojena je informacija o stavu ekspertskog tima. Ekspertsko mišljenje daje i čvrst oslonac Upravnom odboru u formiranju novog projektnog zadatka.

Da li Ministarstvo kulture koje vi vodite nekog štiti, s obzirom na to da se zna da su, danas vidimo, sporne akcije započete i delom sprovedene u vreme dva prethodna ministra?

- Naše je da zaštitimo Narodni muzej i sve njegove kapacitete i pokušamo da stvorimo bolje uslove za rad i delovanje te ustanove koja ima bazični značaj za našu kulturu.

Ima li odgovornosti dva prethodna upravljačka tela Narodnog muzeja?

- "Kad se ukrcate u pogrešan voz, sve su vam stanice pogrešne." Naravno da ima odgovornosti svih u procesu donošenja odluka. Ostavke i smene članova prethodnih upravnih odbora ne oslobađaju ih odgovornosti za greške i zablude koje su zakočile proces obnove Narodnog muzeja i dovele radove u ćorsokak.

Stiče se utisak da ste čvrsto rešili da Narodni muzej otvorite za svog mandata, pretpostavljam da imate na umu i konkretne korake. Trgovinski sud će reći svoje, eksperti su to već učinili, i šta sad?

- Oblikovanje jasnog projektnog zadatka i izrada odgovarajućeg projekta je naš prvi, urgentni korak. Kada postavimo ciljeve, sledi raspisivanje konkursa za novi projekat. Sve to se mora obaviti veoma brzo, ali se mora voditi računa da novi projekat bude maksimalno kvalitetan i ostvariv. Nećemo žuriti, ali nećemo ni trošiti vreme na besplodna razglabanja.

Da li eksperti savetuju da se projekat prepravlja ili da se radi novi, skromniji, u skladu sa našim realnim finansijskim mogućnostima?

- Svakako da se mora prihvatiti i ta činjenica da bi novi projekat trebalo da bude u skladu s količinom raspoloživih sredstava i prihvatljivim rokom završetka. Ali i sa ispunjavanjem svih zahteva koje jedan moderni muzej u dvadeset i prvom veku postavlja pred društvo.

Gde ćete naći novac za obnovu? Da li ste možda tražili od projektanta da svoj projekat preradi?

- Prva stvar posle utvrđivanja administrativno-pravnih manjkavosti u upravljanju rekonstrukcijom Narodnog muzeja, bila je zaustavljanje nepotrebnog odliva sredstava i raskidanje štetnih ugovora. Pored sredstava namenjenih za obnovu muzeja iz budžeta svakako da tražimo i druge dodatne mogućnosti. Na poziv Upravnog odbora i ekspertske grupe prvobitni projektant se nije odazvao, već se oglasio pismom u kome je odbio saradnju, tako da do sada nije bilo prilike za razgovor s njim o reprojektovanju.

Troškovi u brojkama

30 miliona evra: trebalo je da košta rekonstrukcija Narodnog muzeja u šta ne spadaju troškovi stavljanje Muzeja u funkciju (opremanje...).

78 miliona dinara već je, od 2006. potrošeno za izradu glavnog projekta i njegovu tehničku kontrolu.

23 miliona dinara potrošeno je za konsultantske usluge administratora projekta.

38.000 evra trebalo je državu mesečno da košta zakup depoa.

20.000 evra u periodu od 2006. do 2008. isplaćivano je mesečno Administratoru projekta konzorcijumu „Solomko-Projman".

120.646.409 dinara uplaćeno je iz NIP-a od 2006. godine za troškove izrade glavnog projekta i njegovu kontrolu, pružanje konsultantskih usluga administratora projekta i poslove u vezi sa pripremom za preseljenje.

125.000 evra prikupljeno je na donatorskoj večeri za obnovu Narodnog muzeja čiji je domaćin bio premijer Zoran Đinđić. Taj novac je stavljen na raspolaganje Narodnom muzeju.

Izvor Ministarstvo kulture

Za zgradu Predsedništva predviđen je izlagački konkurs

- Kao mogući prostor za izmeštaj dela fundusa Narodnog muzeja, tačnije strane zbirke, viđena je zgrada Predsedništva Srbije. Neki stručnjaci su tome naklonjeni, neki nisu. Ima ih koji misle da bi tu vilu trebalo dodeliti Istorijskom muzeju Srbije, ali i Muzeju grada Beograda. Da li razmišljate o tome da otvorite konkurs za izlagački projekat?

- Ministarstvo se pridružuje stručnjacima naklonjenim ideji da se izmesti strana zbirka, ali uvažavamo i zahtev javnosti da se zgrada koju koristi Predsedništvo vrati muzejskoj nameni. Predviđeni su konkurs za izlagački projekat, stručna izložba kao i razgovori na tu temu. Sve to je počelo zapravo predstavljanjem monografije o Muzeju kneza Pavla.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.