Novi predsednik odmah napravio grešku; Kina hitno reagovala

Izvor: B92, 31.Jan.2023, 13:01

Novi predsednik odmah napravio grešku; Kina hitno reagovala

Kina oštro osudila telefonski poziv novoizabranog predsednika Češke Petra Pavela predsednici Tajvana Čai Ing-Ven, jer je time prekršio politiku "jedne Kine".

"Novoizabrani predsednik Češke Pavel je ignorisao više puta ponovljene apele Kine i nastavio je da prelazi kineske crvene linije", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning Mao.

On je ocenio da se Pavel "ozbiljno umešao u unutrašnje poslove Kine i povredio osećanja kineskog naroda".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema portparolu Ministarstva spoljnih poslova Kine, Pavel je time prekršio obećanje da će se pridržavati politike "jedne Kine", koje je navodno javno dao u predizbornoj kampanji.

Novizabrani predsednik Češke je sa predsednicom Tajvana razgovarao 30. januara, a njena kancelarija je razgovor označila kao "diplomatski proboj", prenosi češki portal seznam.cz.

Pavel je predsednici Tajvana Čai Ing-Ven rekao da Tajvan i Češka dele vrednosti slobode, demokratije i ljudskih prava i da će jačati svoje partnerstvo.

Češka vlada se oficijalno pridržava politike jedne Kine, ali u poslednje vreme pokazuje povećano interesovanje za saradnju sa Tajvanom, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina optužila Vašington da teži tehnološkoj hegemoniji posle navoda o Huaveju

Izvor: Beta, 31.Jan.2023

Kineska vlada je danas optužila Vašington da teži "tehnološkoj hegemoniji" posle medijskih navoda da bi SAD mogle da pojačaju pritisak na kineskog tehnološkog giganta Huavej, blokiranjem njegovog pristupa američkim dobavljačima.Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning rekla je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.