Novi pravilnik za držanje hemikalija u trgovinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 06:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pravilnik za držanje hemikalija u trgovinama

BEOGRAD -

Republička Agencija za hemikalije najavila je da danas počinje primena novog Pravilnika o uslovima za držanje opasnih hemikalija u prodajnom prostoru i načinu obeležavanja tog prostora.

Pravilnik predviđa obavezu prodavca u svim prodajnim objektima na teritoriji Srbije da drže proizvode sa opasnim hemikalijama na odgovarajućem i posebno obeleženom mestu i da potrošačima pruže sve informacije o bezbednom rukovanju i eventualnim rizicima od opasnih hemikalija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Agencija je apelovala na potrošače da obrate pažnju i pročitaju etiketu pre nego što kupe proizvod koji sadrži hemikalije.

Zahtevani uslovi propisani su Zakonom o hemikalijama i Pravilnikom o bližim uslovima za držanje opasne hemikalije u prodajnom prostoru i načinu obeležavanja tog prostora.

Osnovni cilj tih propisa je da se potrošači zaštite time što će se upoznati sa opasnim svojstvima hemikalija sa kojima se svakodnevno dolazi u dodir, navedeno je u saopštenju.

Ispunjenje ove zakonske obaveze pretpostavlja da su prodavci u obavezi da pročitaju Bezbednosni list koji sadrži sve podatke o klasifikaciji i obeležavanju hemikalije, klasi i kategoriji opasnosti hemikalije, kao i informacije važne za bezbedno rukovanje.

Hemikalije koje su klasifikovane kao opasne, prema novim propisima, moraju da se drže na odgovarajućim policama, odvojeno od drugih proizvoda, i u njihovoj neposrednoj blizini potrebno je da se postave obaveštenja Agencije o elementima obeležavanja na osnovu klasifikacije hemikalija, kao i obaveštenje za potrošače o načinu postupanja.

Kako su istakli u Agenciji, na ovaj način potrošač se ne dovodi u zabludu o nameni opasne hemikalije, a izbegava neželjeno dejstvo hemikalija na drugu robu.

„Osnovno je pravo građana da budu informisani o tome kako da bezbedno rukuju hemikalijama koje svakodnevno koriste u domaćinstvima, kao i o rizicima koje po zdravlje i životnu sredinu ima njihovo nebezbedno rukovanje. To, pre svega, podrazumeva da naučimo da čitamo etikete i primenjujemo preporučene mere bezbednosti“, izjavila je direktorka Agencije za hemikalije Jelena Cvetković.

Etiketa mora da sadrži grafičke prikaze -piktograme, kao i odgovarajuće tekstove koji ukazuju na opasna svojstva hemikalije i mere predostrožnosti. Podaci na etiketi moraju da budu na srpskom jeziku, neizbrisivi i lako uočljivi.

Zainteresovani mogu da pogledaju video prilog sa preciznijim uputstvima o primeni novog Pravilnika na sajtu Agencije za hemikalije na linku www.shema.gov.rs.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.