Izvor: B92, 17.Apr.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi postupak po Zakonu o javnom informisanju protiv "Kikindskih novina"

Po zakonu o javnom informisanju u ponedeljak je pokrenut novi prekrsajni postupak protiv "Kikindskih" novina, javlja dopisnik ANEM-a iz Kikinde. Podnosilac je opet glavni i odgovorni urednik lokalnog lista "Komuna" koji izlazi u sastavu RTS-a, Rajko Popovic. Povod je bio tekst saopstenja Nezavisnog drustva novinara Vojvodine koje je podrzalo i Nezavisno udruzenje novinara Srbije, koje su prenele "Kikindske novine". Podnosilac je pokrenuo postupak zbog ovog saopstenja u kome se o njemu govori, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izmedju ostalog, kao o "najvecoj tuzibabi u istoriji novinarstva, i coveku koji se vec svima na glavu popeo", zbog cega mu je, smatra on, nanet dusevni bol.

U medjuvremenu Izvrsni odbor Skupstine opstine Kikinda odlucio je da se iz budzeta SO plati kazna od 280.000 dinara na koju je po Zakonu o informisanju osudjen nedeljnik "Kikindske", izjavio je za beogradski dnevnik "Danas" predsednik IO SO Dusan Tolicki. Resenjem sudije za prekrsaje Nade Petrov od 31. marta, Javno preduzece "Dom omladine", kao osnivac i izdavac, kaznjeno je sa 150.000 dinara, a glavni i odgovorni urednik Zeljko Bodrozic i direktor "Doma omladine" Dusan Francuski sa 70 hiljada, odnosno 60 hiljada dinara. Pre ovog slucaja "Kikindske", Bodrozic i Francuski po prijavi urednika lista RTS "Komuna" Rajka Popovica, odbornika SPS-a, prekrsajno su kaznjeni tri puta. Kazne su i tada bile placene iz budzeta opstine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.