Novi podaci o pandemiji: Spasili smo milione života

Izvor: B92, 09.Jun.2020, 08:09

Novi podaci o pandemiji: Spasili smo milione života

Mere zatvaranja širom sveta sprečile su milione smrti od novog koronavirusa, pokazuje nova studija, a prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Prema istraživanju Imperijalnog koledža u Londonu, restriktivne mere i zatvaranje poslovnih zgrada, prodavnica i škola možda su spasili oko tri miliona života u 11 zemalja - Austriji, Belgiji, Britaniji, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Norveškoj, Španiji, Švedskoj i Švajcarskoj.

Druga studija, koja je sprovedena u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sjedinjenim Američkim Državama, zaključila je da su mere karantina u Kini, Francuskoj, Iranu, Italiji, Južnoj Koreji i SAD sprečile još 530 miliona slučajeva kovida-19.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je međutim u ponedeljak da, dok se situacija popravlja u Evropi, pogoršava se u drugim delovima sveta.

"Više od 100.000 novih slučajeva je prijavljeno u proteklih devet ili deset dana. Juče je prijavljeno više od 136.000 slučajeva, daleko najviše u jednom danu do sad", saopštio je šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Tedros je naveo da je 75 odsto novih slučajeva registrovano u deset zemalja, pretežno u Latinskoj Americi i Južnoj Aziji. Međutim, na Novom Zelandu, premijerka Džasinda Ardern saopštila je u ponedeljak da je uverena da je zemlja zaustavila širenje kovida-19 nakon što nijedan novi slučaj nije prijavljen u proteklih 17 dana.

Njen kabinet je ukinuo sve restrikcije koje se odnose na javne skupove, uključujući sportska takmičenja i venčanja. Iako stanovnici Novog Zelanda slave pobedu nad virusom, granice zemlje ostaju zatvorene a svako ko dođe iz inostranstva mora da provede vreme u karantinu.

"Skoro smo sigurni da ćemo ponovo videti slučajeve... ali to nije znak da smo mi omanuli.

To je realnost virusa.

Ako i kada se to dogodi, moramo da budemo spremni", navela je Ardern. Nešto više od 1.500 ljudi zaraženo je virusom na Novom Zelandu a 22 osobe su preminule.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.