Izvor: Blic, 11.Jul.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi početak?

Odnosi Srbije i SAD imaju dugu istoriju. U svom najvećem delu bili su prijateljski i u interesu obe države. Pad doživljavaju devedesetih, a najnižu tačku tokom bombardovanja Srbije 1999. godine.

Poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena predstavljena je kao novi početak po formuli „slažemo se da se ne slažemo”. Ne zvuči bas optimistički i inspirativno.

Potrebna je jasna odrednica da odnos sa SAD doživljavamo kao novu šansu, a ne kao nuždu u koju smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naterani i hrabrost da se greške malo pronađu i u sopstvenim redovima.

Ključna uloga SAD u procesu priznavanja Kosova, koja predstavlja najveći problem u međusobnim odnosima, može se posmatrati iz različitih uglova. Ako uprostimo priču svešćemo je na dve varijante.

Varijanta prva: da je to unapred smišljen plan protiv Srbije i Srba kao rezultat višedecenijske zavere protiv koje mi nismo mogli da učinimo ništa.

Varijanta druga: Tako što ćemo ulogu SAD u procesu priznanja Kosova razumeti i kao nesposobnost Srbije da jasno i dosledno artikuliše svoje nacionalne interese, ali i da nađe međunarodne partnere koji će omogućiti njihovu zaštitu.

Ukoliko apsolutno prihvatimo prvu varijantu, onda ne postoji nijedan razlog za novi početak jer se partnerstvo ne može graditi na nepoverenju i uverenju da druga strana ima nešto protiv vaše države i naroda.

Ukoliko se ipak malo okrenemo sebi shvatićemo da nijedna država na svetu, pa ni najmoćnija, ne može svoje interese da ostvari i brani bez podrške uticajnih partnera i međunarodnih političkih ekonomski i vojnih organizacija. Jačina i uticaj partnera koji su uz Srbiju garant su odbrane njenih interesa.

Ako hoćemo tako onda nam se odmah nameće pitanje suštine partnerstva sa SAD i ulaska Srbije u NATO. Naravno, tamo nas niko ne tera zato što je i logično da niko drugi ne može više brinuti o našim interesima od nas samih. Ali da li se naši interesi mogu brzo i efikasno zaštiti drugačije? Bojim se da je odgovor negativan jer smo to već probali.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.