Novi napadi u Iraku

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi napadi u Iraku

Najmanje 62 osobe poginule, a više od 250 ranjeno u seriji napada bombaša samoubica u nekoliko iračkih gradova. Podaci o novim žrtvama i dalje pristižu.

U seriji terorističkih napada u Iraku broj ubijenih dostigao je 62, a povređenih 250, preneo je Rojters.

Bombaš samoubica u automobilu aktivirao je eksploziv ispred policijske stanice u bagdadskoj četvrti Kuta i tom prilikom je poginulo najmanje 30 ljudi, a 87 ranjeno, naveli su bolnički izvori.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Prethodno je u sličnom napadu na policijsku stanicu u Bagdadu život izgubilo 15 osoba, od kojih šest policajca i devet civila, a ranjeno 58 ljudi, prenele su agencije. Stanica i okolne zgrade su znatno oštećene.

U Basri, na jugu Iraka, jedna osoba je poginula, a osam ranjeno kada je eksplodirao automobil bomba.

U međuvremenu, jedan policajac ubijen je u eksploziji automobila bombe u Kirkuku, gradu na severu Iraka, a drugi kada su napadači otvorili na njega vatru iz vozila u pokretu u zapadnom delu Bagdada, javio je AP.

Eksplozija je bilo i u drugim iračkim gradovima, iz kojih stižu izveštaji o povređenima.

U Iraku je povišen nivo bezbednosti zbog napada pobunjenika posle izbora u martu, na kojima nije bilo jasnog pobednika, zbog čega vlada i dalje nije formirana.

Analitičari su ranije predviđali povećanu aktivnost terorista nakon što vojska SAD napusti Irak.

Trenutno se u Iraku nalazi manje od 50.000 američkih vojnika, a planirano je da do kraja avgusta budu okončane sve borbene operacije, a osoblje zaduženo za obuku iračkih snaga ostane u zemlji do kraja 2011. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.