Novi napad na prorusku televiziju u Kijevu

Izvor: RTS, 06.Sep.2016, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi napad na prorusku televiziju u Kijevu

Prostorije "Televizije Inter" u Kijevu blokirane su pošto su demonstranti prethodno izazvali požar u zgradi tvrdeći da je reč o proruskoj televiziji. U nedelju je dvadesetak ukrajinskih nacionalista sa zapaljivim bombama napalo prostorije te televizije. Brisel traži istragu o napadu.
Inter TV saopštava da je nekoliko zaposlenih hospitalizovano zbog udisanja dima, a da je jedna osoba polomila nogu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokušavajući da pobegne od požara koji je izazvan u nedelju.

Ispred prostorija televizije trenutno je metalna ograda na kojoj su transparenti "Gori, Inter, gori!" i "Rusija je ovde!"
Demonstranti su takođe na ogradu postavlili gume, dok policija posmatra, prenosi B-Bi-Si.
Ukrajinski mediji prenose da su zaposleni pokušali da uđu u zgradu ali ih je 50-tak demonstranata sprečilo.
Zvaničnik kijevske policije Andrej Krišenko rekao je da očevici tvrde da je u zgradu televizije bačena dimna bomba, objavila je Ukrajinska pravda na sajtu, navodi Gardijan.
Lokalne vlasti navode da je šest osoba uhapšeno u vezi sa požarom.
U nedelju je dvadesetak ukrajinskih nacionalista sa zapaljivim bombama napalo prostorije te televizije. Požar koji je brzo savladan uništio je deo glavnog studija televizije. 
Brisel traži istragu o napadu
U međuvremenu, Evropska unija zatražila je iscrpnu i nezavisnu istragu nasilja uperenog u nedelju na prostorije TV Inter koja se smatra proruskom, što je ranje zatražio i ukrajinski predsednik Petro Porošenko.
Na pitanje o tom incidentu na redovnoj konferenciji za štampu u Briselu, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić prvo je podsetila da "nasilje nikad nije prihvatljiv odgovor za izražavanje neslaganja sa uredničkom politikom", navodeći reči predstavnice OEBS-a za slobodu medija.
"Što se nas iz Evropske unije tiče, mi pažljivo pratimo svaki incident ili nasilje protiv novinara i medijskih kuća. I pozivamo da se sprovede iscrpna i nezavisna istraga o takvim incidentima", rekla je Kocijančič.
Ocenila je da je važno da se sva raspoloživa sredstva upotrebe da se obezbedi sigurnost novinara i medija, uključujući krivično gonjenje onih koji primenjuju nasilje prema njima.
Nacionalistički demonstranti su takođe u ponedeljak podigli metalnu ogradu oko sedišta televizije na kojoj su napisali "Rusija napolje". Policija koja je bila prisutna ih nije sprečavala da to da urade.
Incident potkrepljuje mišljenje nekih posmatrača da u ukrajinskoj vladi raste netolerancija prema sukobu sa Rusijom, navodi agencija Frans pres.Odnosi Rusije i Ukrajine su na najnižem nivou od kada je Rusija pripojila Krim u martu 2014. godine.
Incident je osudila i američka ambasadorka u Kijevu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Napad na prorusku televiziju u Kijevu

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Sep.2016

KIJEV - Prostorije Inter televizije u Kijevu danas su blokirane pošto su demonstranti prethodno izazvali požar u zgradi tvrdeći da je riječ o proruskoj televiziji...Inter TV saopštava da je nekoliko zaposlenih hospitalizovano zbog udisanja dima, a da je jedna osoba polomila nogu pokušavajući da...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.