Novi napad na parlament - ukradeni podaci

Izvor: B92, 10.Mar.2021, 19:37

Novi napad na parlament - ukradeni podaci

Norveški parlament opet je bio na meti hakera, šest meseci nakon što je IT sistem bio ugrožen zbog napada, izjavila je šefica administracije Marijana Andreasen.

"Znamo da su podaci izvučeni, ali još nemamo potpune informacije o situaciji", navela je ona, prenosi RT.

Napad je povezan sa prethodnom informacijom o "ranjivosti" platforme Majkrosoft eksčejndž imejl, koje tehnološki gigant nije bio svestan, a hakeri su to mogli da iskoriste.

Kako je istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Marijana Andreasen, razmere štete još nisu poznate, kao ni krivci, ali parlament je preduzeo potrebne "sveobuhvatne" mere u saradnji sa norveškim bezbednosnim službama.

Incident je prijavljen i policiji.

Predsednica norveškog parlamenta Tone Vilhelmsen Troen rekla je da je nivo pretnje u zemlji "sve ozbiljniji" i da sajbernapadi mogu imati "ozbiljne posledice" po demokratske procese, piše RT.

Kako se navodi, nije poznato da li je ovaj poslednji sajbernapad na parlament povezan sa onim koji se dogodio u septembru 2020. godine, u kojem su hakovani mejlovi nekoliko poslanika i članova osoblja parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.