Izvor: Piplmetar.rs, 22.Jun.2023, 06:30

Novi napad kita ubice u drugom delu Evrope: Prestravljeni pecaroš pamti disanje zveri, udarcima ulubila jahtu

Identično ponašanje primećeno kod orki koje su napadale u Gibraltaskom moreuzu

Foto: Shutterstock


Orka, tj. kit ubica, više puta je napao jahtu u Severnom moru kod Šetlandskih ostrva, što je zabrinjavajući razvoj događaja imajući u vidu višestruke napade i potapanja plovila kod Gibraltarskog moreuza i obale Portugala.
Sedamdesetdvogodišnji penzionisani holandski fizičar i iskusni moreplovac Vim Ruten plovio je sam na >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << svojoj jahti od Lervika do Bergena u Norveškoj. Dok je pecao skušu, orka se iznenada pojavila i udarila u krmu sedam tona teškog broda.
Životinja je počela ponovo da udara i stvorila udubljenja u aluminijumskom trupu.
„Ono što me je najviše uplašilo jeste glasno disanje kita. Posle prvog udarca ostala je iza broda, onda nestala, pa se vratila i velikom brzinom udarila još dva ili tri puta“, ispričao je Ruten za Gardijan.
„Možda je želela da se igra. Ili da me pogleda u oči. Ili da me natera da prestanem da pecam“, dodao je Ruten.
Ovo je isto ponašanje koje je primećeno kod populacije orki kod Iberijskoj poluostrva, ali je prvi put da se desilo u severnim vodama.
Izuzetno društvene životinje, orke koriste složenu vokalizaciju kako bi komunicirale i lovile plen, od male ribe do plavih kitova. Uče po majčinoj liniji, a ženke posle menopauze preuzimaju najveću važnost u jatu.
Tako su, primera radi, „babe“ u populaciji kod Iberijskog poluostrva primećene kako nadgledaju napade na jahte i brodove.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.