Novi napad Huta: Ni indijska obala više nije sigurna

Izvor: B92, 23.Dec.2023, 16:27

Novi napad Huta: Ni indijska obala više nije sigurna

Dron je je danas pogodio trgovački brod u Indijskom okeanu i izazvao štetu, saopštile su dve pomorske agencije, a jedna kaže da je brod povezan sa Izraelom.

Napad kod indijske obale izazvao je požar na brodu koji je ugašen, navodi britanska agencija za pomorsku bezbednost UKMTO.

Britanska kompanija "Ambri" je navela da je to "tanker pod liberijskom zastavom povezan s Izraelom" i da je iz Saudijske Arabije krenuo ka Indiji.

Iako odgovornost za ovaj napad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije odmah utvrđena, on je usledio posle niza napada bespilotnim letelicama i raketama koje su poslednjih nedelja izveli jemenski pobunjenici Huti, uz podršku Irana, na vitalnom brodskom putu u Crvenom moru, što je povezano s ratom Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze.

Sjedinjene Države su optužile Iran za izvođenje napada u blizini njegovih voda.

Prošlog meseca, izraelski teretni brod oštećen je tokom napada dronom koji je izvršio iranski Korpus garde Islamske revolucije u Indijskom okeanu, saopštio je američki zvaničnik.

Mohamed Reza Nakdi, zamenik koordinatora (IRGC), izjavio je da "kako se zločini u Pojasu Gaze nastavljaju, Amerika i njeni saveznici moraju da očekuju pojavu novih snaga otpora i zatvaranje drugih plovnih puteva", prenela je iranska novinska agencija Tasnim.

"Uskoro će morati da očekuju da će Sredozemno more, Gibraltar i drugi vodeni putevi biti zatvoreni za njih", upozorio je on.

Napadi na brodove od početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra naveli su velike brodarske kompanije da preusmere svoje brodove na južni vrh Afrike, uprkos većim troškovima goriva zbog tih dalekih putovanja.

Pobunjenici Huti, koji kontrolišu delove jemenske teritorije, uključujući glavni grad Sanu, pokrenuli su više od 100 napada bespilotnim letelicama i projektilima, ciljajući 10 trgovačkih brodova povezanih s više od 35 zemalja, navodi Pentagon.

Huti ponavljaju da će nastaviti napade sve dok se dovoljno hrane i lekova ne vrate u opkoljeni Pojas Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.