Novi najstariji Britanac

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi najstariji Britanac

Nakon što je prekjuče za jedan dan postao stariji od svog prethodnika, Englez Henri Elingem preuzeo je titulu najstarijeg Britanca svih vremena.

Henri Elingem iz Saseksa u Engleskoj zvanično je postao najstariji Britanac u istoriji, pošto je sa 112 godina i 296 dana nadmašio Velšanina Džona Evansa, koji je preminuo 1990. godine kada je imao 112 godina i 295 dana.

Henri, koji poslednjih godina svoje vreme posvećuje đacima i prepričava im svoja iskustva, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da jedva čeka 6. juni, kada će proslaviti 113. rođendan i tako drugi put u životu "postati tinejdžer".

Najstariji Britanac je i jedan od dvojice preživelih veterana Prvog svetskog rata, kao i najstariji pripadnik Kraljevske ratne mornarice. Naime, Henri je 1915. pristupio mornarici, a 3 godine kasnije je prekomandovan u RAF.

"Postao je najstariji Britanac ikada i podigao lestvicu jako visoko", rekao je njegov bliski prijatelj i osnivač Udruženja veterana iz Prvog svetskog rata, Denis Gudvin.

Henri je dobijanje sertifikata za najstarijeg Britanca proslavio sa nekolicinom bliskih prijatelja u domu "Sent Danstenz" za stare i nemoćne osobe koje su služile u britanskoj vojsci.

Gospodin Elingem, rođen u Kleptonu, kaže da je znao da mu je suđeno da živi dugo kada je jedini uspeo da preživi pomorsku bitku kod Jutlanda 1916. godine, u kojoj je poginulo 6.094 britanska mornara.

Pre 6 godina je dobio titulu viteza francuske Legije časti, a tokom marta meseca ove godine je unapređen u oficira Legije časti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.