Novi misteriozni balon iznad neba SAD; Vojska prati let

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 21:55

Novi misteriozni balon iznad neba SAD; Vojska prati let

Američka vojska prati let neidentifikovanog letećeg objekta iznad američkog tla.

Kako navode trojica neimenovanih zvaničnika, u toku je praćenje "misterioznog balona", ali se ne zna kome pripada.

NLO je preleteo delove Havaja, ali nije zabeležen let iznad osetljivih područja, prenose američki mediji.

Izvori navode da vojska prati let objekta od prošle sedmice i navode da ne predstavlja opasnost po vazdušni saobraćaj, niti nacionalnu bezbednost. Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima jednog zvaničnika, nije zabeleženo da "balon" emituje signale komunikacije.

Ipak, u ovom trenutku nije moguće utvrditi da li je u pitanju meteorološki balon ili nešto drugo. Navodno je balon u dometu, tako da ga Amerikanci mogu oboriti ukoliko se za tim ukaže potreba.

Objekat, za koji se čini da nema manevarske sposobnosti, polako se kreće ka Meksiku, rekli su izvori. Američki zvaničnici ne veruju da balon pripada Kinezima, ali i dalje rade na identifikaciji vlasnika.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost novinare je uputio na Ministarstvo odbrane, koje se još nije oglasilo ovim povodom.

Podsetimo, kineski špijunski balon je preleteo delove SAD početkom februara, pre nego što je oboren kod obale Karoline.

Uređaj je uspeo da prikupi obaveštajne podatke sa nekoliko osetljivih američkih vojnih lokacija, uprkos naporima Bajdenove administracije da to spreči, rekli su zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.