Novi medijski zakoni u senci tabloidizacije države

Izvor: Radio 021, 02.Maj.2015, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novi medijski zakoni u senci tabloidizacije države"

Zaštitnik građana Saša Janković u saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija, koji se obeležava sutra, ocenio je da se Srbija ne može podičiti stanjem slobode medija, niti ekonomskim položajem novinara, te da je donošenje novih medijskih zakona ostalo u senci tabloidizacije države.

"Svetski dan slobode medija, 3. maj, ove godine obeležavamo sa ugušenim osećajem zadovoljstva, jer je donošenje novih medijskih zakona ostalo u senci tabloidizacije države i nastavka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pritisaka na nezavisne medije i novinare", smatra Janković. Čestitajući svim medijskim poslenicima njihov dan, Janković ističe njihovu "profesionalnu, društvenu i ustavnu obavezu da, uprkos svemu, istinito, potpuno i objektivno izveštavaju građane".

Janković je naveo i da država treba da im stvarno, a ne na papiru, osigura uslove za slobodan i nesmetan rad. Set novih medijskih zakona, koji je ocenjen pozitivno i u zemlji i u inostranstvu, zaključio je Janković, još nije doneo željeni napredak u praksi.

Šabić: Uloga medija nezamenljiva

Poverenik Rodoljub Šabić poručio je da je uloga medija i novinara nužna i nezamenljiva u svakom stvarno demokratskom društvu i da je obaveza države da konstantno obezbeđuje i unapređuje uslove za ostvarivanje te uloge. Povodom 3. maja, Svetskog danas slobode medija, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je pisma predsednicima Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine i svim novinarima u zemlji čestitao taj dan.

Šabić smatra da je neophodno da država i društvo što pre pronađu odgovore na otvorena pitanja među kojima se izdvajaju netransparentnost medijskog vlasništva i netransparentnost finansiranja i ostvarivanje uticaja na medije korišćenjem budžetskih sredstava, poreskim olakšicama... Prema njegovim rečima, neophodno je baviti se i pitanjima kao što su "nedefinisan status javnog servisa", "autocenzura i fenomeni rata u elektronskoj sferi, odnosno česti i kontinuirani napadi na pojedine veb sajtove, uspostavljanje struktura takozvanih botova"...

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.