Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi lalinski duh Banata

Novi lalinski duh Banata

ZRENJANIN - Odlukom konzorcijuma američke, nemačke i mađarske firme da u središtu Banata podigne najsavremeniju fabriku, koja će iz žita proizvoditi pogonsko gorivo kao zamenu za benzin i naftu, Zrenjanin je pred novom erom.

Novoj fabrici, vrednoj 370 miliona evra, koja će u Zrenjaninu biti podignuta za dve godine, trebaće žito sa 220.000 hektara, što je ravno polovini sadašnje proizvodnje pšenice u Srbiji.

Grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Begeju dobiće luku i novi železnički čvor sa modernim saobraćajnicama. Evropa izgleda nešto bliža. Kombinat 'Servo Mihalj' kao da može u istoriju. I samo sedište 'Jugoremedije', podignute zajedničkim ulaganjem sa nemačkim 'Hekstom', gazda Jovica Stefanović preselio je u Niš. Ispražnjeni 'Žitoproduktovi' silosi, pekara i kolačara podignuti sa 'Mlinovima Pariza' dopali su beogradskom biznismenu, BEK koji je hranio američke marince takođe je 'otišao' u Beograd, a skrobara u koji je ulagala američka korporacija CPC još se pati umirući na Begeju. Privatizovana pivara više ne proizvodi pivo već samo sirće, iako su 'Dani piva' u međuvremenu postali zrenjaninski brend, a šećerana sa najdužom tradicijom prerade slatkog korena malo radi pa stane. 'Luksol' nekad povezan sa 'Helen Kertisom' postao je 'Jugoremedijino' dete. Prazne pogone tepihare čiji skupoceni tepisi još krase bečke dvorce nema ko da kupi, a 'Sloga' je poklekla. Izuzetak je 'Dijamant' koji je preživeo sve mene, a onda prodat hrvatskom 'Agrokoru'. Punom parom radi brodogradilište 'Begej' koje je kupila jedna holandska firma, 'Radijator' izvozi na tržište zapadne Evrope i 'Šinvoz' gde se radi kasacija starih železničkih vagona.

Bečkerek je ime koje je grad nosio šest vekova, do 1935. godine, kada dobija naziv Petrovgrad, po kralju Petru I Karađorđeviću, čiji je spomenik na Trgu slobode, koji su nacisti srušili, nedavno obnovljen. Današnje ime dobija nakon Drugog svetskog rata po revolucionaru Žarku Zrenjaninu. Istorija je kao prve starosedeoce zabeležila Srbe i Mađare. Austrougarska u banatsku žitnicu naseljava Nemce, Francuze, Italijane i u značajnoj meri Špance, zbog čega je jedno vreme Bečkerek važio za malu Barselonu. U Zrenjaninu danas žive 22 nacionalna entiteta sličnog mentaliteta. Tolerancija, kultura rada i nenametljivost čine duh Lala.

Sutra: Negotin

Jelica Vojinov

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.