Novi izazovi u novom veku

Izvor: Glas javnosti, 26.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi izazovi u novom veku

Srpsku diplomatiju posle sticanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. godine čekali su brojni izazovi. Ostali južnoslovenski narodni u Srbiji su videli balkanski Pijemont, što je domaće diplomate stavljalo pred velike izazove. U tom periodu, koji se smatra zlatnim vekom srpske diplomatije, zemlju su predstavljali Jovan Ristić, Stojan Novaković, Đorđe Karić, Milenko Vesnić, Milovan Milovanović, ali i „poete u fraku“ - Milan Rakić, Branislav Nušić i Jovan Dučić. Kasnije se >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u to jato priključio i Ivo Andrić.

Zlatno vreme

Milenko Vesnić je, recimo, prošao put od siromašnog seljačeta do prvog srpskog doktoranda i ambasadora u Parizu, a njegove zasluge su bile učvršćivanje veza sa Francuskom. Podrška te zemlje u prelomnim trenucima Prvog svetskog rata omogućiće da se srpska vlada i vojska posle povlačenja preko Albanije evakuišu na Krf, odakle će oporavljeni krenuti na Solunski front.

Za suptilnog pesnika Milana Rakića kruže priče da je tokom svoje spoljnopolitičke misije nabavljao oružje za srpsku vojsku. Vreme provedeno u službi Rakić je u očima ostalih činovnika važio za nekog ko vredno piše diplomatska pisma, a ispostavilo se da je sastavljao pesme u proznoj formi. Radio je, dakle, i na unutrašnjem pitanju, podstičući rodoljubivu i socijalno-odgovornu narodnu svest.

Dučić je, takođe, važio za velikog diplomatu. Zahvaljujući njegovom zalaganju, Srbija je dobila jednu od najlepših zgrada u Budimpešti za ambasadu, kao poklon grofice kojoj je (pogađate naravno) recitovao poeziju.

Ivo Andrić je zadužio Srbiju zahvaljujući iskustvima iz diplomatije. Posle potpisivanja Trojnog pakta u Berlinu, on se posle sloma Jugoslavije vratio u Beograd i za vreme Drugog svetskog rata napisao „Travničku hroniku“ ili „Konzulska vremena“, kako stranci najčešće prevode ovo kapitalno delo. Koliko mu je Srbija zahvalna, toliko mu Bosanci zameraju, jer se neretko kaže da je Andrić tim romanom, u kome se francuski i austrijski konzul čudom ne mogu načuditi u kakvoj su se vukojebini obreli, uništio Bosnu koliko i sve vojske koje su kroz nju prolazile.

Spoljna politika Titove Jugoslavije bila je vrlo uspešna, vođena je s vizijom, a počivala na dobroj strategiji i profesionalnim kadrovima.

Bivši lider komunista i doživotni predsednik SFRJ bio je u spoljnoj politici najdalekovidiji, pa se može reći da je Titova diplomatija bila sam Tito.

U tom periodu mnogo se polagalo na pripreme ambasadora koji širom sveta predstavljaju zemlju, a najbolji kadrovi bili su do sredine sedamdesetih godina 20. veka, kada počinje sunovrat sa uvođenjem republičkog ključa, što se može porediti s partijskim ključem koji se danas primenjuje.

Titova disciplina

Titova diplomatija bila je u početku prosovjetska, potom samostalna, a pokazalo se da je delovala ambiciozno i profesionalno i zato je bila cenjena i slušana u svetu, dok je preko pokreta nesvrstanih bila i globalno orijentisana.

Period devedesetih Srbiju je suočio sa novim izazovima. Domaće diplomate vođene Slobodanom Miloševićem izgubile su pre svega medijski rat, a glavni izazov im je bio da demantuju američku globalnu televiziju Si-En-En. U tom pokušaju nisu uspeli, a posledica je bila bombardovanje Srbije i stvaranje baze „Bonstil“ u južnoj srpskoj pokrajini.

USPEH VUKA JEREMIĆA

Veliki Jeremićev uspeh je i taj što je na Olimpijadi u Pekingu „napalio“ Džordža Buša Juniora da digne tri prsta u vazduh. Tik iznad Mesićeve glave.

A u nekoj je vezi sa Tadicem. Izgleda da se vole.

Gospodine Guja-nicic,vase iznosenje vrednosti pojedinih diplomata je prepisan neciji domaci zadatak iz politicke skole u vreme titove vladavine.Tito niti je bio vizionar,niti diplomata,vec placeni vatikansko-zapadni covek ubacen u komiternu da spijunira i referise bolesnom Staljinu ko mu je neprijatelj,a dotle je pomno izvrsavao naredjenja zapada ,Za uzvrat dobijao je svesrdnu pomoc i materijavnu i politicku.Zasto bi Kraljica Engleska dosla na Brione u posetu i igrala sa Titom ,zbog njegove vizije;baloni ,trebao je da svrsi poslove za nju i zato su ga gurnuli da kobejagi je naklonjen komunisticki pravi nesvrstane.Sve ovo sto se sada desava Srbiji je posledica njegova.Zato bi bilo dobro da ne lupetas i ne zavlacis namuceni narod pogresnim informacijama.TITO JE POBIO 27000HILJADA samo cetnika i neduznih ,nije slucajno stavljen medju deset vladara najvecihubica.Totalitarni rezim nije diplomatski vodjen nego tiranijom,TITO JE SVOJEVRSTAN SPIJUN UBICA A NE DIPLOMATA.Sa postovanjem ,vreme ce pokazati,ko je veci vizionar od vas gospodine novinaru ili mene stare srpkinje.Ziveli!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.