Novi impuls mogućnostima za saradnju i investicije u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2019, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi impuls mogućnostima za saradnju i investicije u Srbiji

Predstavnici visokih delegacija Narodne Republike Kine i Hong Konga razgovarali su danas sa predstavnicima Vlade Srbije i vodećih srpskih kompanija o infrastrukturnim projektima i potencijalima za jačanje saradnje u narednom periodu.

Zajednička poslovna delegacija Kine i Hong Konga boravi u trodnevnoj poseti Beogradu koja je posvećena razgovorima o mogućnosti saradnje i plasiranja investicija u Srbiji.

Na radnom ručku sa predstavnicima Saveta za trgovinski razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Hong Konga rečeno je da je ekonomska saradnja veoma dobra i da osim infrastrukturnih, ima potencijala za širenje saradnje i u oblasti trgovine, usluga, turizma...

Generalni direktor Odeljenja za Tajvan, Honkgong i Makao u Ministarstvu trgovine NR Kine, Sun Tong, istakao je da su u delegaciji predstavnici kineskih kompanija koje rade na najvećim projektima u svetu i žele da se upoznaju sa projektima u Srbiji, kao i podele svoja iskustva.

"Došli smo da bismo proširili saradnju u okviru inicijative 'Pojas i put', budući da Srbija ima veoma bitan geografski položaj, kao most između istoka i zapada", rekao je Tong, najavivši brojne zajedničke projekte srpskih i kineskih kompanija u oblastima trgovine, investicija i infrastrukture, gde je primetan trend ubrzane saradnje.

Zamenik komesara u Birou za realizaciju projekta "Pojas i put", trgovinu i razvoj PARHK-a, Kora Ho rekla je da saradnja na inicijativi 'Pojas i put' otvara novo razdoblje u jačanju trgovinskih odnosa između dveju zemalja i predstavlja potencijal za razvoj investicionog ciklusa u Srbiji.

Ona je dodala da su, pored početka izgradnje pruge Beograd - Budimpešta, na kome su zajednički angažovane kineske i srpske kompanije, u toku i pripreme za izgradnju srpsko-kineskog industrijskog parka.

Takođe, Ho je dodala da Hong Kong može predstavljati ulaznu tačku za srpske kompanije ka azijskom tržištu, dok se obim poslovne saradnje može razvijati kroz zajednički "know how" i razmenu tehnologija.

Savetnik za ekonomska i trgovinska pitanja pri Ambasadi NR Kine u Srbiji Tang Ksjaodong rekao je rekao je da je vidljivo da je srpska vlada učinila mnogo na unapređenju poslovne klime i zakonske regulative.

Takođe je pohvalnim ocenio učešće Srbije u Inicijativi "Jedan pojas jedan put".

Zoran Ilić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekao je da je tokom razgovora sa delegacijom Kine bilo reči i o vazdušnom saobraćaju.

"Nadamo se da će to biti jedna od mogućih oblasti gde bi kineske kompanije koje rade već velike aerodrome moći da participiraju", rekao je Ilić novinarima.

On je dodao da im je predstavljen model koncesije aerodroma u Beogradu koja je okarakterisana kao najbolji koncept koncesije.

"Bili su zadovoljni onim što su čuli i rekli su da saradnja kada je ova oblast u pitanju nije isključena", rekao je Ilić.

Law Wai Hung Francis iz IDRRMI instituta rekao je da sve zemlje imaju jako dobre odnose i saradnju te da se nada da će tako biti i u buduće.

Važno je da i dalje dobro sarađujemo i da se fokusiramo na mala i srednja preduzeća, koja bi došla u Srbiju i tu otvorila predstavništva, odnosno da u tom pravcu ide buduća saradnja, rekao je on.

Nemanja Jevtović iz Sektora za strateške investicije Razvojne agencije Srbije (RAS) predstavio je članovima delegacije ekonomsku perspektivu i investicione mogućnosti u Srbiji, dok su predstavnici vodećih srpskih kompanija govorili o svojim infrastrukturnim projektima.

Organizovane su i posebne biznis sesije, sa ciljem da se gosti iz Kine i Hong Konga upoznaju sa potencijalnim poslovnim partnerima u našoj zemlji.

On je rekao je da je strateški prioritet vlade i RAS-a podsticanje i sprovođenje svih privatnih inicijativa, odnosno investicionih projekata koji podrazumevaju kreiranje novih radnih mesta.

Kina u poslednjih 10, 15 godina doživljava ozbiljan rast i spada u visoko sofisticirane industrije i vidljiv je napredak u oblasti IT industrije, naveo je on.

"Sve više kompanija dolazi kod nas i traže mogućnosti da visoku vrednost donesu kroz istraživanje i razvoj i upošljavanje mladih talenata", istakao je Jevtović.

U sklopu misije koju su zajednički organizovali Biro za trgovinu i ekonomski razvoj specijalnog administrativnog regiona Hong Konga (PARHK) i Ministarstvo trgovine Narodne Republike Kine, Srbiju je posetilo 70 investitora i poslovnih eksperata iz Kine i Hong Konga.

Među delegatima se nalaze i stručnjaci iz oblasti finansija, konsaltinga, arhitekture, energetike, građevinarstva, prava, računovodstva, transporta, logistike i drugih sektora.

Rečeno je da se trgovinske veze između Hong Konga i Srbije razvijaju već godinama.

Hong Kong je tokom 2018. godine u Srbiju izvezao robu u vrednosti većoj od 139 milijardi američkih dolara, dok je uvoz premašio 12 milijardi američkih dolara.

Sa stanovišta kineskih investitora, Srbija se sve više posmatra kao pogodna destinacija za investicije, zahvaljujući sve većem broju projekata povezanih sa inicijativom „Pojas i put" u ovom regionu, istaknuto je na sastanku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.