Novi helikopteri za VS stižu iz Rusije pod okriljem noći

Izvor: B92, 27.Jun.2016, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi helikopteri za VS stižu iz Rusije "pod okriljem noći"

Beograd -- Dva nova transportna helikoptera MI-17, koji su u Rusiji kupljeni za potrebe Vojske Srbije, sleteće u noći između ponedeljka i utorka na surčinski aerodrom.

Oni će iz fabrike u Kazanju, glavnom gradu ruske republike Tatarstan, biti prebačeni rasklopljeni transportnim avionom antonov-124 "Ruslan".

Kako se navodi na sajtu beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", sletanje antonova planirano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u tri sata posle ponoći, u noći između ponedeljka i utorka.

To su prvi novi helikopteri koji se kupuju u inostranstvu za potrebe vojske nakon 29 godina, kada su iz Sovjetskog saveza kupljeni protivpodmornički helikopteri Kamov Ka-28, koji se više ne koriste.

Poslednji novi transportni helikopteri MI-8, čiji pojedini primerci i dalje lete u VS, kupljeni su pre čak 36 godina.

Trenutno se u Vojsci Srbije koriste jedan transportni helikopter MI-17, koji je preostao nakon što se drugi srušio u martu 2015. godine, kao i nekoliko MI-8, od kojih lete samo dva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vojska Srbije preuzela ruske helikoptere / FOTO

Izvor: B92, 28.Jun.2016, 10:27

Beograd -- Dva transportna helikoptera Mi-17, koja su kupljena u Rusiji, od utorka su deo eskadrile Vojske Srbije...Preuzimanje novih letelica na aerodromu Nikola Tesla obavljeno je u prisustvu predsednika vlade Aleksandra Vučića...Helikopteri su u Beograd stigli oko tri sata posle ponoći, a primopredaji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.