Novi drvoredi u Vršcu i okolini zaštita od vetra

Izvor: RTS, 11.Dec.2019, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi drvoredi u Vršcu i okolini zaštita od vetra

Podržavajući akciju Ministarstva za zaštitu životne sredine, Vrščani su proteklih mesec dana u gradu i okolnim selima zasadili više od 2.000 stabala. Najviše je jasena, bresta i belih breza.
Drvoredi Vršcu nedostaju, ali ne zbog toga što u ovom gradu nema dovoljno zelenila, već zato što ima vetra, koji često duva olujnom jačinom pa zimi blokira saobraćajnice. Zato su vetrozaštitni pojasevi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u ovom delu Banata neophodni. Pošumljavanje grada Vrščani su započeli na međunarodni put ka susednoj Rumuniji.

"U prvoj akciji posađeno je 1000 komada jasena u vetrozaštitnom pojasu na Vatinskom putu. Taj drvored ima funkciju da zaštiti put od jakih udara vetra koji nanosi sneg i svega ostalog", kaže Dragana Šipoš, šef službe zelenila u JKP 2. Oktobar.
U akciji, pod sloganom, zasadi svoje drvo i negujmo ga zajedno- učestvuje veliki broj đaka. Profesori kažu da to ima dobar pedagoški aspekat.
"Moje drvo je sa druge strane škole i ovo je da bi se ulepšala naša škola, lepa je i ovako ali da bi je još ulepšali", kaže učenik Mihajlo Rankov.
"Deca će na ovaj način što sami posade drvo i budu vodila brigu o njemu steći naviku da sade drveće i da stvaraju pluća grada i da brinu o drveću kasnije kada budu odrasli", objašnjava Veljko Stojanović, član veća zadužen za prosvetu.
Drvoredi proteklih dana niču, ne samo u Vršcu, već i u selima na teritoriji grada. Pošumljen je park u selu Izbište, dvorište osnovne škole Mladost, zasađen vetrozaštitni pojas u Vlajkovcu.
"Do kraja godine planirano je više od 2.000 stabala da se posadi, stabla će se saditi u svim naseljenim mestima, dakle ne samo grad Vršac, tako da će 22 sela u Vršcu i na teritoriji grada biti obuhvaćena i da ćemo na čitavoj teritorjiji grada posaditi nove sadnice", najavljuje Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca.
Vetrozaštine pojaseve činiće stabla jasena i bresta, a sadnice koprivića, jasena javora i belih breza oplemeniće zelene površine u parkovima i dvorištima javnih ustanova i škola.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.