Novi dokazi protiv Atifa Dudakovića

Izvor: B92, 26.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dokazi protiv Atifa Dudakovića

Atif Dudaković

Banjaluka -- Postoje jasni dokazi, uključujući video snimke, o odgovornosti Atifa Dudakovića za brojne zločine nad Srbima, kaže Esad Čović

Vođa ekipe za potragu za nestalima i istraživanje ratnih zločina na prostoru zapadne Bosne izjavio je banjalučkim Nezavisnim novinama da su tokom istrage očevici svedočili o zločinima u srpskom selu Račić u oktobru 1994, konkretno o likvidaciji dve starice i o ubistvima srpskih civila u Perni kod Bosanske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Krupe.

Kroz istragu o ratnim zločinima jedinica pod komandom Atifa Dudakovića, koju vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, prošlo je oko 90 svedoka, ali većina nije spremna da javno svedoči, izjavio je Čović.

"Postoje snimci i svedoci streljanja 34 Petrovčanina kod motela u Bosanskom Petrovcu i ubistava srpskih izbeglica u Sanskom Mostu i u Podgrmeču, u leto i jesen 1995.", kaže Čović.

Dudaković je osumnjičen, podsetio je Čović, za ratni zločin nad Srbima, posebno u septembru i oktobru 1995. godine, a pripisuju mu se i zločini počinjeni u sukobu Armije BiH s jedinicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna.

"Dosad prikupljeni video, tonski i pisani materijali o ratnom putu pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, čiji je komandant bio general Atif Dudaković, dokaz su brojnih zločina", naveo je Čović dodajući da su zabeleženi zločini u logoru "Perna", u opštini Bosanska Krupa, u Bužimu, motelu Radoč.

On navodi da "proces saslušavanja očevidaca i onih koji su preživeli strahote u logorima koje je formirao V korpus Armije RBiH, s Dudakovićem na čelu, još nije završen".

Čović, takođe, tvrdi da je sve veći broj bivših pripadnika V korpusa Armije RBiH koji žele da kažu istinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.