Novi detalji o vozaču kamiona smrti, Evropa traga za njim

Izvor: B92, 22.Dec.2016, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi detalji o vozaču kamiona smrti, Evropa traga za njim

Tunišanin osumnjičen za teroristički napad u Berlinu bio je četiri godine u italijanskom zatvoru i pušten je jer nije mogao da bude deportovan u domovinu.

Anis Amri (24) je osumnjičen za napad kamionom u ponedeljak u Berlinu, kada je ubijeno 12, a povređeno 48 osoba.

U Italiju je pobegao posle "arapskog proleća" 2011. u Tunisu, kada je svrgnut s vlasti Zine el Abidine ben Ali.

Agencija ANSA objavila je da su italijanske vlasti htele da izruče Amrija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon što odsluži zatvorsku kaznu izrečenu za više dela, ali to nije bilo moguće jer nije posedovao dokumenta zemlje iz koje potiče.

Kaznu je služio u zatvoru u Palermu i bio je nasilan, ali u zatvoru nije pokazivao znakove radikalizacije, navodi italijanska agencija.

Posle odsluženja kazne 2015. bio je prevezen u Centar za identifikaciju u očekivanju dokumenata iz Tunisa, koji nisu nikada stigli, pa je po isteku zakonskog roka morao da napusti Italiju, navodi agencija pozivajući se na izvore istrage.

U Nemačku je stigao kao izbeglica 2015, a ove godine mu je odbijen zahtev za azil.

Mediji u Nemačkoj navode da je bio na listi potencijalnih počinitelja terorističkih napada i da je bio u kontaktu s Islamskom državom, prenosi Hina.

Nemačka je juče ponudila 100.000 evra za informacije koje bi dovele do hapšenja Amrija. Objavljene su i njegove fotografije uz napomenu da može biti nasilan i naoružan.

Tri dana nakon napada u Berlinu širom Evrope i dalje traje lov na teroristu, koji je taj napad izveo, a kome nema ni traga, uprkos objavljenim fotografijama, javljaju agencije.

Javnost je upozorena da je Anis Amri (23) iz Tunisa opasan terorista i da policija veruje da je on duže vreme bio pod uticajem terorističkih regruta u Nemačkoj.

Policija je do njega došla nakon što je u kamionu, kojim je napad izvršen, pronađena njegova boravišna dozvola.

On je odranije poznat policiji s obzirom na to da je još u avgustu bio hapšenu Fraidrišhafenu sa lažnim italijanskim dokumentima, ali je kasnije pušten na slobodu.

"Zidojče cajtung" piše da je ovaj Tunišanin potom živeo u blizini jednog propovednika, koji je regrutovao teroriste, a sada se nalazi u zatvoru.

"Velt" javlja da je Pakistanac (23), koji je najpre bio osumnjičen za ovaj teroristički napad, ali je zbog nedostatka dokaza pušten, nestao i od tada mu se gubi svaki trag.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osumnjičeni za napad u Berlinu bio u zatvoru u Italiji

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Dec.2016

RIM - Tunišani osumnjičen za teroristički napad na božićnom sajmu u Berlinu, za kojim je njemačka policija raspisala nagradu do 100.000 evra, bio je četiri godine u italijanskom zatvoru i pušten je jer nije mogao da bude deportovan u domovinu, objavili su italijanski mediji...Anis Amri (24) je...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.