Izvor: B92, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi detalji o Ljubotenu

Hag -- Svedok optužbe je potvrdio da je bivši ministar unutrašnjih poslova Boškoski bio u Ljubotenu po nalogu tadašnjeg predsednika Makedonije.

General Risto Galevski je u leto 2001. godine bio treći čovek makedonskog MUP - podređen direktoru Biroa javne bezbednosti i ministru Boškoskom. Predsednik Trajkovski je ministra poslao u Ljuboten kako bi "smirio situaciju" u selu, rekao je danas Galevski.

Prema optužnici, Boškovski je bio učesnik zajedničkog zločinačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poduhvata, čiji je cilj bio nezakonit i direktan napad na civile i civilne objekte u selu Ljuboten, koji nije bio opravdan vojnom potrebom.

Predsednik Trajkovski je ministra poslao u Ljuboten kako bi "smirio situaciju” u selu, rekao je danas Galevski.Na video snimcima od 12. avgusta 2001. godine, koji su prethodnih meseci prikazivani u sudnici, Boškoski je nadgledao policijsku akciju u Ljubotenu zaklonjen zidom kod policijskog kontrolnog punkta.

Mnogi svedoci su tvrdili da je ministar bio prisutan kada su ih policajci tukli ali nije preduzeo ništa da to spreči.

Boškoski je otišao u Ljuboten "pravo iz berbernice", potvrdio je svedok.

On sam je u to vreme bio na godišnjem odmoru, ali je bio redovno informisan o razvoju u Ljubotenu i u popodnevnim časovima je odlučio da u selo pošalje Posebnu jedinicu policije sa zadatkom da razdvoji albanske seljane koji su krenuli ka Skoplju od oko hiljadu naoružanih makedonskih civila koji su nasrtali na njih.

General Galevski tvrdi da ni on ni ministar Boškoski nisu bili upoznati sa planiranjem bilo kakve policijske akcije u Ljubotenu.

Dan nakon incidenta u Ljubotenu, ministar je, po tvrdnjama svedoka, "rekao da to mora da se istraži” i formirao je Komisiju koju su pored Galevskog činili direktor Biroa javne bezbednosti i rukovodilac Odeljenja za kriminalističku policiju.

Galevski je u unakrsnom ispitivanju rekao da je Komisija bila onemogućena da u potpunosti izvrši svoj posao zato što su istražni sudija i policija bili sprečeni da uđu u Ljuboten i izvrše uviđaj.

Zbog toga se izveštaj Komisije zasnivao na operativnim saznanjima iz MUP koja su ih dovela do zaključka da je "akcija u Ljubotenu bila osnovana, opravdana i zakonita” te da su "pojedinci prekoračili ovlašćenja ali u meri koja se može tolerisati”.

Po optužnici protiv Boškoskog i Johana Tarčulovskog, u napadu policijskih specijalaca na Ljuboten, ubijeno je sedam makedonskih Albanaca, spaljeno je 14 kuća a oko stotinu meštana je privedeno pod sumnjom da su teroristi i izloženo je psihičkom i fizičkom maltertiranju.

Kako je saopštio sud u Hagu, bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije i nekadašnji policijski komandant optuženi su po tri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja. Na teret im se stavljaju ubistva, bezobzirno uništavanje naselja i okrutni tretman tokom napada na selo Ljuboten od 10. do 12. avgusta 2001.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.