Novi dan o tome kako se u srpskom društvu tretiraju žene

Izvor: N1 televizija, 25.Okt.2017, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dan o tome kako se u srpskom društvu tretiraju žene

Štampu u Novom danu u četvrtak, 26. oktobra, listamo sa Miroslavom Aleksićem iz Narodne stranke, dok je u Temi jutra gošća Ana Radojević, teoretičarka roda, aktivistkinja i feministkinja.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, prvo je skrenuo pažnju javnosti izjavom da majke u Srbiji "u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz", da bi nekoliko dana kasnije za dnevni list "Alo" patrijarh srpski Irinej izjavio da su >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << majke "dužne da rađaju po božjem blagoslovu".

Dok deo javnosti za ovaj stav mitropolita kaže da je čista mizoginija, Srpska pravoslavna crkva se ne oglašava. Mi u temi jutra govorimo o tome kako se u srpskom društvu tretiraju žene. Da li je njihova obaveza da rađaju, kao što kaže mitropolit Amfilohije ili suštinski imaju pravo da izaberu kakav će život da vode? Da li je mizoginija stav koji u ovoj sredini prolazi bez osude i kakve su posledice takvog odnosa prema ženama?

Istraživanja u evropskim zemljama pokazuju da većina ljudi zanemaruje rizike koji dovode raka kože, a u Srbiji se kod 80 odsto pacijenata dijagnoza sazna u kasnoj fazi, kada je veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe. Kako prepoznati bolest u ranoj fazi i šta je prevencija? Kako se pacijenti koji boluju od melanoma leče u Srbiji? O tome govore Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma i dr Lidija Kandolf Sekulović, načelnica dermatlogije na Vojno-medicinskoj akademiji.

Zajedno sa svojim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, Beogradska filharmonija sprema nesvakidašnji performans u četvrtak u 18h, u Muzeju savremene umetnosti. Za kraj sedmodnevnog otvaranja Muzeja, 45 muzičara Beogradske filharmonije predvođeni Felcom izvešće jedno od najpopularnijih dela klasične muzike koje je u vremenu nastanka predstavljalo veliku avangardu. O tome u Novom danu govori Jelena Milašinović, PR menadžerka Beogradske filharmonije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Generičke mašine za obnovu nacije

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Okt.2017

Kontroverzni i povremeno opaki mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tvrdi da su Srpkinje majke čedomorke koje u svojim utrobama ubiju više dece nego što su to učinili Hitler, Musolini i Broz!..I "ovi" (Albanci) na Kosovu. "A onda hoćete da kao narod imamo blagoslov božiji!", zagrmeo je onomad...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.