Novi dan o problemu seksualnog nasilja nad decom

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2017, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dan o problemu seksualnog nasilja nad decom

Nacionalna studija o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji pokazala je da, na uzrastu od 10 do 18 godina, u svakom školskom odeljenju u Srbiji postoje četiri deteta koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja i još četiri deteta koja poznaju nekoga kome se to dogodilo.

U ovom trenutku, dvoje dece iz svakog školskog odeljenja izloženo je nekom obliku seksualnog nasilja. Zato je Ministarstvo prosvete izdalo Stručno uputstvo za primenu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << obrazovnih paketa za učenje o temi seksualnog nasilja u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

O tome kako bi trebalo da izgledaju obrazovni materijali koje će škole primenjivati, kakav vid obuke je potreban vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, ali i roditeljima, u temi jutra govore psihološkinja Maja Radojević, članica tima koji radi na dijagnostici seksualnog zlostavljanja u Službi za dečiju i adolescentnu ginekologiju Instituta za majku i dete i Dušica Popadić, direktorka Incest trauma centra.

Aktuelna društveno-politička dešavanja, kroz pregled štampe, komentariše glavni i odgovorni urednik srpskog izdanja "Le Mond Diplomatique" Ivica Mladenović.

U nedelju 23. aprila navršiće se 18 godina od NATO bombardovanja zgrade Radio televizije Srbije u kome je poginulo 16 radnika te televizije. Tadašnji generalni direktor Dragoljub Milanović, jedini je pravosnažno odgovarao, odsluživši desetogodišnju kaznu zatvora, ali pravni zastupnici i porodice žrtava tvrde da su i dalje ostala nerazjašnjena mnoga pitanja koja impliciraju odgovornost brojnih drugih aktera u ovoj tragediji.

U kom pravcu bi mogla ići eventualna dalja istraga, u Novom danu govore Miroslav Bojčić, zastupnik porodica poginulih radnika i Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava.

U toku je realizacija projekta pod nazivom "Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja". O tome na koji način se određena iskustva evropskih zemalja mogu primeniti u praksi, zbog čega je značajan ekoturizam kao deo ovog projekta, i na koji način može pospešiti razvoj privrede, govori koautorka projekta , profesorka Jelena Erdeljan.

U rubrici N1 net najzanimljivije tvitove komentariše bloger Dario Hajrić.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.