Novi dan o presudi o nasilju u porodici nad LGBT osobom

Izvor: N1 televizija, 09.Nov.2018, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dan o presudi o nasilju u porodici nad LGBT osobom

Komitet pravnika za ljudska prava saopštio je da je doneta prva pravosnažna presuda za krivično delo zločina iz mržnje, a reč je o slučaju nasilja u porodici nad LGBT osobom u kojem je motiv zločina uzet kao otežavajuća okolnost.

U postupku koji je vodila advokatica Jukoma Kristina Todorović, nasilje u porodici bilo je motivisano činjenicom da je oštećeni pripadnik LGBT populacije.

Kako se tumači to što iako još od decembra 2012. godine postoji član >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koji se odnosi na zločin iz mržnje motivisanim pripadnošću nekoj grupi, to nije ranije bilo uzeto u obzir ni u jednoj presudi? Šta ova presuda znači i smbolizuje za LBGT zajednicu? Gosti Novog dana su advokat Kristina Todorović i aktivista organizacije "Da se zna" Stefan Šparavalo.

Društveno-političke aktuenosti, kroz Pregled štampe, komentariše novinar Danasa Božidar Andrejić.

Krajem ovog meseca nastupiće u Slavonskom Brodu, potom u Sarajevu, a 14. decembra i u Novom Sadu. O sevdalinci, sevdahu, albumima, koncertima, kulturi, za Novi dan u Sarajevu, Zagrebu i u Beogradu govori Amira Medunjanin. Naša publika ju je čula u različitim instrumentalnim kombinacijama, ali ovo će biti prvi Amirin nastup u Novom Sadu, i to sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, koji će predvoditi maestro Alan Bjelinski. Na repertoaru koncerta, sastavljenom pretežno od tradicionalnih sevdalinki oplemenjenih elementima iz drugih muzičkih tradicija, naći će se i pesme s Amirinog novog albuma "Ascending".

Predstavljamo knjigu "Kakva ženska" autorki Jelene Mirković i Sonje Bajić - priče o ženama koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno. Humane i hrabre, u vreme kada je to bilo najteže, bile su spremne da pokažu svoje sposobnosti i vanserijski talenat onda kada su pogledi društva bili najstroži. Odlučno su se izdvajale iz ograničavajućeg društvenog konteksta i gledale dalje od uskih, patrijarhalnih vidokruga sredine. O njima se retko govori i osim što pokoja ulica ili škola nose njihove ime, ostaju nepoznate? Ko su one? Saznajte u Novom danu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Prva presuda za zločin iz mržnje, poruka - nasilje kažnjivo

Izvor: N1 televizija, 10.Nov.2018, 12:19

Komitet pravnika za ljudska prava saopštio je da je doneta prva pravosnažna presuda za krivično delo zločina iz mržnje, a reč je o slučaju nasilja u porodici nad LGBT osobom u kojem je motiv zločina uzet kao otežavajuća okolnost...U postupku koji je vodila advokatica Jukoma Kristina Todorović,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.