Novi bunari za fabriku vode u Trnovči

Izvor: RTS, 24.Okt.2018, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi bunari za fabriku vode u Trnovči

Fabrika i postrojenje za preradu vode u Trnovču rade već šest godina, ali ne isporučuju vodu u punom kapacitetu. Zbog toga su često trpeli potrošači u Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani.
Jedna fabrika i dve opštine koje umnogome zavise od količine vode sa izvorišta u Trnovču. Trenutno sa 19 bunara Smederevskoj Palanci ide 60 odsto, dok u Veliku Planu stiže 40 odsto ukupnog kapaciteta vode. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Kapacitet izvorišta varira od minimalnog do maksimalnog kapaciteta - od 90  do 110 litara u sekundi. Sada smo uradili, ove godine, regeneraciju starog izvorišta bunara, postigli smo taj kapacitet i za neki duži period imamo dovoljno vode i za jednu i za drugu opštinu", kaže Živomir Novaković, v. d. direktora JP "Morava".
Kada je fabrika pravljena, eksperti Evropske unije naveli su da je za njeno normalno funkcionisanje neophodno 200 litara u sekundi, zato se sada kopaju novi bunari za koje je država izdvojila 174 miliona dinara.

"124 miliona je predviđeno da se potroši u ovoj godini, u toku je izgradnja 3 bunara, raspisan je tender za izgradnju još 5, a početkom naredne godine biće izgrađeno još 5 bunara, ukupno 13 bunara", kaže Igor Matković, predsednik Opštine Velika Plana.
Dok se ne poveća kapacitet vode u Trnovču, opština Smederevska Palanka je iskopavanjem dva nova bunara u neposrednoj blizini svog vodovoda dobila dodatnih 22 litra u sekundi što je dovoljno za snabdevanje grada, ali ne i rubnih mesta.
„U perspektivi ono što budemo dobijali iz JP "Morava" iz fabrike vode iz Trnovča sigurno će nam poslužiti za širenje mreže na teritoriji opštine Smederevska Palanka", najavljuje Nikola Vučen, predsednik Opštine Smederevska Palanka.

Međutim, ono što je i dalje zajednički problem, iako je fabrika nova, jesu stare i dotrajale cevi koje vode do opština. U njima ima nataloženog mangana i gvožđa, pa je neophodno čišćenje i zamena što iziskuje dodatni novac obe opštine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.