Novi bubreg za novo rođenje

Izvor: RTS, 18.Jul.2011, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi bubreg za novo rođenje

Podatak da već nakon tri do šest meseci posle uspešne intervencije dolazi do potpunog oporavka organizma, kao i mogućnosti začeća, govori o značaju transplantacije.

Organe za transplantaciju prvi put je obezbedio i Kliničko-bolnički centar Zemun i tako ušao u donor program. I oni sada imaju obučene timove i neophodnu opremu.

Prošle nedelje zahvaljujući humanosti porodice čiji je član preminuo, produžena su dva života, presađena su dva bubrega. Od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine u Srbiji je saglasnost za transplantaciju dalo 16 porodica, a urađeno je 38 operacija.

Kada su počeli problemi sa bubrezima, Drenka Halas imala je samo 15 godina. Posle terapije lekovima, morala je i na dijalizu, i tako godinu i po dana, svaki drugi dan. A onda joj je majka dala bubreg. Od tada njen život potpuno se promenio.

"Pošto sam se mlada razbolela, posle transplantacije, počela sam i da radim. Sedam godina posle transplantacije, možda je to moglo i ranije da bude, odlučila sam da rodim dete", kaže Drenka Halas.

Kada su joj bubrezi zatajili, doktorka Lidija, koja radi u Domu zdravlja u Padini kod Kovačice, bila je godinu dana u braku. Ona i suprug pomirili su se sa činjenicom da neće imati dece. Ipak, posle kadaverične transplantacije bubrega, rodila se nada.

"Ja sam prihvatila, a moj muž je imao tremu. Zahvaljujući doktorima u Višegradskoj sve se dobro završilo. Tata je nažalost poginuo u saobraćajnoj nesreći, ali mogu da kažem da je sin Daniel bio veliki ponos tate, dok je tata bio sa nama", kaže dr Lidija Olejar Nemček.

Obeshrabrujuća statistika

Kada dođe do hroničnog prestanka rada bubrega, dijaliza može da nadoknadi njegovu funkciju, ali stradaju drugi organi, i trpi ceo organizam.

Statistika pokazuje da tek svaka 200. žena koja mora na dijalizu ima šanse da ostane trudna, i da trudnoću posle 30. nedelje iznese tek pet do 10 odsto žena. Zbog toga, i podatak da već nakon tri do šest meseci posle uspešne intervencije dolazi do potpunog oporavka organizma, pa i fertilne funkcije, govori o značaju transplantacije.

Saradnik Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja dr Radmila Blagojević-Lazić kaže da je u Srbiji prva beba dobijena pre 24 godine.

"U to vreme bilo je manje od 500 beba registrovanih u Evropi koje su dobile naše pacijentkinje posle uspešnih transplantacija. U Kliničkom centru imamo više od 25 dece od naših žena", kaže doktorka.

A prva beba, sada je devojka Milica, koja hrabri majku jer je ona nažalost ponovo na listi čekanja za novi bubreg.

"Posle 20 godina mami je taj transplantirani bubreg otkazao. Mama je krenula ponovo na dijalizu, to je četvrta godina dijalize, nadamo se novom bubregu, ponovnoj sreći, novom životu, novom rođenju", rekla je Milica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.