Novi bilans užasa: Više od 20.000 mrtvih i 53.320 povređenih

Izvor: B92, 22.Dec.2023, 09:03

Novi bilans užasa: Više od 20.000 mrtvih i 53.320 povređenih

U ratu u Pojasu Gaze ubijeno je više od 20.000 Palestinaca, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici na toj teritoriji kojom vlada Hamas.

Broj žrtava čini gotovo jedan procenat predratnog broja stanovnika i samo je jedan pokazatelj razaranja u sukobu tokom 11 nedelja u kojem je raseljeno gotovo 85 odsto od 2,3 miliona ljudi i sa zemljom sravnjeni veliki delovi te male priobalne enklave.

Ministarstvo zdravlja Gaze je dokumentovalo 20.057 žrtava sukoba, ali nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navelo koliko je među njima civila.

Ranije je saopštavalo da su dve trećine žrtava žene i maloletnici. Kako je navedeno 53.320 Palestinaca je ranjeno.

Izrael je objavio rat posle napada ekstremista Hamasa preko granice 7. oktobra u kojima je ubijeno preko 1.200 i oteto oko 240 ljudi.

Izrael je izveo hiljade napada iz vazduha i pokrenuo žestoku kopnenu ofanzivu u nastojanju da uništi vojne sposobnosti Hamasa.

Ta zemlja krivi islamski ekstremistički Hamas za visok broj civilnih žrtava, tvrdeći da koristi gusto naseljena područja u vojne svrhe.

Izraelski zvaničnici kažu da je vojska ubila oko 7.000 ekstremista Hamasa, ali nije pružila dokaze za to.

U kopnenoj ofanzivi poginulo je 139 izraelskih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.