Novi bilans: 173 žrtve u Egiptu

Izvor: B92, 17.Avg.2013, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi bilans: 173 žrtve u Egiptu

Kairo -- Egipatsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u sukobima pristalica Muslimanske braće i policije poginulo juče 173 ljudi, uključujući 95 u centru Kaira.

Neimenovani izvor je saopštio da je uhapšen brat šefa Al Kaide, Mohameda al-Zavahirija.

Registrovano je i 1.330 povređenih širom zemlje, od kojih u Kairu 596, izveštava Rojters.

Egipatski premijer Hazem el-Beblavi predložio je zakonsko raspuštanje Muslimanske braće i vlada proučava ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog, saopštio je danas portparol egipatske vlade.

Beblavi je predlog izneo ministru za socijalna pitanja, čije je ministarstvo zaduženo za odobravanje rada nevladinih organizacija.

Egipatske vlasti su uhapsile Mohameda al-Zavahirija, brata šefa Al-Kaide Ajmana al-Zavahirija, zbog podrške svrgnutom predsedniku Mohamedu Morsiju, saopštio je danas neimenovani izvor iz egipatske službe bezbednosti.

Al-Zavahiri je uhapšen u svojoj kući u Gizi, blizu Kaira.

AI traži nepristrasnu istragu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal zatražila je punu i nepristrasnu međunarodnu istragu krvoprolića u Egiptu, upozorivši na nesrazmernu silu vlasti protiv demonstranata.

Organizacija, sa sedištem u Londonu, takođe je apelovala da se stručnjacima Ujedinjenih nacija omogući da istraže nasilno suzbijanje protesta, prenela je agencija AFP.

Amnesti tvrdi da egipatske snage bezbednosti koriste "neovlašćeno smrtonosnu silu" i da su prekršile obećanje da će dozvoliti ranjenima da bezbedno izađu iz opkoljene kairske džamije.

Amnesti je upozorio da snage bezbednosti ne prave razliku između nasilnih i nenasilnih demonstranata i da u nasilju stradaju i slučajni prolaznici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.