Novi automobili koče prodaju

Izvor: RTS, 02.Maj.2014, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi automobili koče prodaju

Prodaja novih automobila sve više pada i pored salona automobila koji je ovog proleća održan u Beogradu. Ako se taj trend nastavi, mnogi prodavci otići će ove godine pod stečaj, a nekoliko hiljada mehaničara, limara i farbara ostati bez posla.

Prodaja prošle, ali i prvih meseci ove godine je na nivou devedesetih. Podatak da je 2008. prodato 56.000 novih automobila u Srbiji, a lane tek nešto više od 20.000 sve govori. U martu su pojedini veoma poznati brendovi imali dvocifrene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prodajne rezultate koje imaju dnevne prodaje u nekim većim evropskim metroploma. Ni sajam automobila, koji je održan u martu, nije dao željene efekte, kažu uvoznici.

Miodrag Ostojić iz "Opel Srbije" kaže da planirana prodaja nije ostvarena i da su rezultati lošiji od očekivanh.

"Niko od kolega iz drugih brendova nije zadovoljan. I prodaja u martu rezultat je kompenzacija samanjenje prodaje u januaru i februaru", kaže Ostojić.

U prodaji je posebno podbacio mart mesec. Predsednik Udruženja uvoznika automobila i delova Miloš Petrović kaže da je ukupna prodaja u martu bila 2.000 vozila, što je ispod svakog očekivanja s obzirom na sajam.

"Ako upoređujemo sa satbilinijim godinama, to je tri puta manje mesečna prodaja nego što se ranije prodavalo", rekao je Petrović.

U Udruženju uvoznika pozdravljaju akciju države da pooštri uvoz polovnih vozila novim pravilnikom. Time će se stvoriti uslovi za kakvu-takvu legalnu konkurenciju između polovnjaka i novih vozila.

Još jedan predlog je da se već od jeseni standardi pomere sa euro 3 normi na euro 4.

"Udruženje uvoznika vozila i delova donelo je zaključak da se ide na povećanje standarda, da li će to biti euro 5 ili euro 4, videćemo. U svakom slučaju, treba ići na povećanje standarda jer u svakom obliku to donosi poboljšanje kvaliteta vozila koja se uvoze u našu zemlju", rekao je Dušan Cincar iz "Škoda AutoČačak".

Metodom prodaje "staro za novo" mogla bi značajnije da se poveća prodaja. Ova mera, kažu stručnjaci, bila bi dobra i za državu i za uvoznike, ali se na njeno ponovno uvođenje čeka već dve decenije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saloni očajni:Prodaja kola sve gora

Izvor: B92, 03.Maj.2014, 14:41

Beograd -- Prodaja novih automobila sve više pada i pored salona automobila koji je ovog proleća održan u Beogradu...Ako se taj trend nastavi, mnogi prodavci otići će ove godine pod stečaj, a nekoliko hiljada mehaničara, limara i farbara ostati bez posla...Prodaja prošle, ali i prvih meseci ove...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.