Novi aparati za dijalizu stigli u KC Niš

Izvor: Megafon.co, 26.Jul.2018, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi aparati za dijalizu stigli u KC Niš

Zahvaljujući uspešnoj saradnji Uprave KC Niš i kompanija „Frezenijus“, „Medikon“ i „Magna medika“, Klinika za nefrologiju niškog Kliničkog centra, dobila je četrdeset novih, najmodernijih aparata za dijalizu, kojim će biti zamenjena gotovo celokupna aparatura te vrste, koja se već godinama ovde koristi. Ova donacija će, kako navode lekari, drastično poboljšati kvalitet lečenja pacijenata i efikasnost u pružanju zdravstvenih usluga za hronične bubrežne bolesnike, kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << je dijaliza neophodna, a kojih je, prema podacima KC trenutno više od 270.
NOVI APARATI – Foto – KC Niš

Kako navode u Upravi niškog Kliničkog centra, zahvaljujući odličnoj saradnji i dobroj volji donatora, svim pacijentima koji zbog težine bolesti moraju na hemodijalizu će kao i do sada, biti pružena najkvalitetnija moguća nega po svim svetskim medicinskim standardima, s tim što će im ubuduće, na raspolaganju biti trenutno, najmodernija aparatura.
„Ovo je još jedan dokaz, a pohvale i podrška mnogih udruženja dijaliziranih pacijenata to i potvrđuju, da niški Klinički centar brine o svojim pacijentima i da su oni na prvom mestu, što su država i Ministarstvo zdravlja mnogo puta, a sada i naši donatori ovim gestom prepoznali i to će uz sve stvari koje uveliko radimo, pre svega mislim i na čitavu rekonstrukciju stare zgrade hirurgije, umnogome poboljšati kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i uslova koje će imati“, istakao je Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš, koji se zahvalio predstavnicima kompanija na ovoj važnoj donaciji.
Od ukupno 48 dijalizatora kojima je Klinika za nefrologiju KC Niš raspolagala do sada, a od kojih su neki radili i više od predviđenog optimalnog vremena, biće zamenjeni gotovo svi.
„Ovi najbolji i najsavremeniji aparati koje smo sada dobili, omogućiće znatno bolje lečenje naših pacijenata koji se dijaliziraju i to praktično znači da će njima to svakako poboljšati kvalitet života u periodu dok čekaju na transplantaciju bubrega, koja je svakako naš konačni cilj, a ovo će im samo omogućiti da tokom tog prelaznog perioda efikasno bude zamenjena funkcija bubrega, ali i da se očuva vitalnost svih ostalih organa“, navela je Branka Mitić, direktorka Klinike za nefrologiju.
Vrednost ukupne donacije aparature sve tri kompanije, iznosi nešto više od 45 miliona dinara, a kako su naveli pojedini predstavnici kompanija, ovo je samo nastavak dugogodišnje saradnje koja će se svakako nastaviti.
TRANSPLANTACIJA ORGANA KAO NADA ZA ŽIVOT
Foto – KC Niš

Tim za transplantaciju organa niškog Kliničkog centra, prema rečima stručnjaka, postoji od 2007. godine i od tada je, zahvaljujući stručnosti, ali i interdisciplinarnom pristupu, novi bubreg dobilo 116 osoba.
„Mi vrlo predano radimo i borimo se protiv raznih zabluda i predrasuda i nepoverenja koje vlada kod mnogih, kada je reč o transplantaciji, odnosno doniranju organa, jer su za za uspešnu transplantaciju potrebne dve stvari: dobar Zakon, koji imamo, ali i edukacija stanovništva i to ćemo svakako činiti i dalje, da ne napominjem da smo do sada edukovali blizu pet hiljada zdravstvenih radnika o svim ovim stvarima“, istakla je Miroslava Živković, pomoćnica generalnog direktora KC Niš za obrazovnu i naučno-istraživačku delatnost.

Nastavak na Megafon.co...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Niš: Isluženi aparati za dijalizu biće zamenjeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2018

Klinika za bubrežne bolesti nije dobila deo prostora Novog kliničkog centra u Nišu ali joj je omogućeno da bude opremljena najsavremenijim aparatima za dijalizu. Od ukupno 48 aparata koliko trenutno rade na klinici, biće zamenjeno 40, što će pacijentima omogućiti mnogo komforniji i manje stresan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.