Novi Zoom uslovi korišćenja dozvoljavaju da se vaši podaci koriste za obuku veštačke inteligencije

Izvor: Piplmetar.rs, 09.Avg.2023, 05:30

Novi Zoom uslovi korišćenja dozvoljavaju da se vaši podaci koriste za obuku veštačke inteligencije

Platforma za internet video i audio sastanke popularizovana tokom epidemije koronavirusa Zoom agresivno je ažurirala uslove korišćenja usluga ove nedelje što je izazvalo veliku zabrinutost njenih korisnika. Naime, novi Zoom uslovi korišćenja omogućavaju kompaniji da koristi određene korisničke podatke za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, piše Mashable.
Način na koji su formulisani novi uslovi deluje prilično zastrašujuće jer platformi praktično daje odrešene ruke >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << ukoliko korisnici pristanu na ove uslove.
Uslovi servisu daju „trajnu, svetsku, neekskluzivnu, besplatnu, podlicenciranu i prenosivu licencu, kao i sva druga prava koja su potrebna ili neophodna“ na sadržaj korisnika za brojne svrhe uključujući mašinsko učenje i veštačku inteligenciju. Osim sadržaja, u drugom delu piše i da Zoom može da koristi određene korisničke podatke za AI, što skupa, definitivno, kako sa pravničke, tako i sa uopštene tačke gledišta deluje uznemirujuće.
To znači da postoji šansa da će se i materijal iz video poziva koristiti za obuku veštačke inteligencije, a to naravno dalje dovodi u pitanje etičnost, privatnost i autorska prava.

Shutterstock
Ubrzo po ažuriranju, novina je postala tema na društvenim mrežama, a ljudi su postali ogorčeni i ljuti, iako je trenutno teško analizirati kako će tačno i šta sve od podataka Zoom koristiti za svoje svrhe. S obzirom na to da novine sadrže komplikovani birokratski jezik, sigurno je da će ih u narednom periodu stručnjaci detaljnije analizirati sa daljim savetima ljudima da li i na koji način da nastave sa korišćenjem ove platforme.
Posle odjeka u javnosti, Zoom je napisao blog objavu sa objašnjenjem nekoliko ključnih tačaka, ali to nije potpuno razjasnilo stvari. Tu je naglašeno da klijenti poseduju svoj sadržaj, „čak iako Zoom ima dozvolu da ga koristi za pružanje usluga sa dodatom vrednošću“.

Shutterstock
Ono što bi takođe trebalo da smiri korisnike je napisano podebljanim slovima, odnosno da Zoom za obuku veštačke inteligencije ne koristi audio, video ili tekstualni sadržaj na sastancima…bez saglasnosti korisnika. To u prevodu potvrđuje sumnje o korišćenju sadržaja sa sastanaka, jer ukoliko korisnici žele da koriste AI alate sa platforme poput rezimea sastanaka, praktično su primorani da pristanu na nove uslove.
Iako ovakvi uslovi više čak i ne predstavljaju iznenađenje, to ne umanjuje alarm koji se pali kada razmišljamo o privatnosti na internetu, posebno za jednu platformu koja je ranije već bila optuživana za ilegalno korišćenje korisničkih podataka. To posebno dolazi do izražaja kada su u pitanju video pozivi koji jednim delom imaju zaista ličnu notu.
Sigurno je da ovo neće doprineti pozitivnoj popularnosti Zoom platforme, koja je poslednjih dana nezavisno od novih uslova korišćenja takođe prikupila pažnju javnosti jer je počela da tera svoje zaposlene da se vrate na posao u kancelariju, iako je slavu stekla upravo predstavljajući sinonim rada na daljinu.
Ne treba zaboraviti i da je tehnološki gigant Google nedavno ažurirao svoju politiku privatnosti, koja deluje da mu, slično kao i kod Zoom uslova, daje dozvolu da koristi sve što korisnici postave bilo gde na internet za obuku svojih AI modela.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.